„Господин Гага“ отворио Дане игре у Кинотеци

Српском премијером филма „Господин Гага“, редитеља Томера Хејмана, снимљеног у продукцији глумице Натали Портман, вечерас су у Југословенској кинотеци почели четврти Дани игре.

Дани игре у Кинотеци су постали мала традиција. Кроз ревију различитих наслова, документарних и играних филмова, из године у годину успевамо да придобијемо неку нову публику која можда раније није била толико окренута савременом стваралаштву у области уметничке игре, рекла је директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг.

О првом филму на програму Јунгова је рекла да је био прави изазов снимити га. Господин Гага говори о животу и каријери чувеног израелског кореографа Охада Нахарина, кога многи сматрају најутицајнијим кореографом 21. века.

„Реч је о кореографу који је права звезда, али који врло ретко наступа пред камерама, не разговара често са новинарима и бежи од фото-апарата, камера, интервјуа. Веома је тешко доћи до њега и био је прави изазов снимити овакав филм, да камере уђу у његов најитимнији простор, простор балетске сале“, истакла је Аја Јунг.

Следи интригантно остварење Бољшој Бабилон Ника Рида и Марка Франћетија, који нуди поглед иза сцене престижног московског театра у тренутку када то позориште потреса велики скандал.

Јунгова препоручује и документарац Џоди Ли Лајпс Балет 422, који прати настајање једног кореографског дела трупе „Њујорк сити балет“, затим култни филм Роберта Алтмана Трупа – приказ живота играча, кореографа и продуцената чувеног „Џофри балета“ из Чикага, док филм Ballets Rushes Данијела Гелера и Дајан Голдфајн говори о трупи која је обележила прву половину 20. века.

На репертоару ће бити и документарац Само када играм Беди Финзи. То остварење прати снове двоје црне деце из бразилских фавела. У програму је и Играјмо! Габријела Библиовица, документарни запис о успеху израелске савремене игре.

„Сваке године освежимо програм понеким култним играним филмом. Овога пута то ће бити Беле ноћи Тејлора Хекфорда са Михаилом Баришњиковим у главној улози, а то је најбоља најава његовог доласка у Београд у априлу“, закључила је Аја Јунг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи