Римејк Макавејевљевог ремек-дела у ДОБ-у

Римејк ремек-дела југословенске кинематографије – „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ-а“ Душана Макавејева – који су урадили полазници школе филма „Предитор“, биће приказан сутра у Великој сали Дома омладине Београд.

Године 1967. настао је Макавејевљев филм Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ-a, а тачно 49 година касније група од девет студената филмске школе „Предитор“ направила је његов римејк.

Позната по продукцији тзв. „гаражних филмова“ где за ограничене буџете цеди есенцију филмског медија из прича својих полазника, школа „Предитор“ упустила се у први римејк у историји српске кинематографије.

Снимљен је на педесету годишњицу од настанка оригинала и представља неку врсту омажа недавно преминулом Бранку Вучићевићу, који је био косценариста и помоћник редитеља, стоји у саопштењу ДОБ-а.

У главним улогама се појављују Љума Пенов, Албин Салиховић (први пут на филму), Ана Тодоровић Диало, Марина Буквички, Анђелко Берош и други.

Ради се о савременој верзији Љубавног случаја, која на провокативан начин третира актуелне теме, те у том смислу следи дух оригинала, који је такође провоцирао пре пола века.

Комбинацијом играних, документарних и архивских снимака, аутори су следили сличан наративни ток који је и Макавејев користио, тако да се и у римејку могу чути стручна тумачења сексолога др Александра Милошевића, који је заменио чувеног Александра Костића, као и криминалисте, у чијој улози се овог пута нашао др Звонимир Ивановић, са Криминалистичко полицијске академије.

Филм је специфичан по томе што је деветоро аутора равноправно потписано: Петар Митровић, Зорица Светличић, Данијела Ћеранић, Горана Цветковић, Ђорђе Цвијовић, Јелена Антонић, Алекса Борковић, Саво Рељин и Мила Крсмановић.

Сви аутори су радили на адаптацији оригиналног сценарија и одлуке о измењеним дијалозима су доношене на бази консензуса.

Поред режирања, сви су се бавили и продукцијом, налажењем локација и спонзора, кастингом, набавком опреме, снимањем слике и тона, као и постпродукцијом.

Филм је рађен са веома малим буџетом и представља неку врсту успешног експеримента у коме је доказано да је могуће направити филм у данашње време искључиво на основу личног труда и јаке воље, истичу из ДОБ-а.

На пројекцији у Дому омладине очекује се и присуство Душана Макавејева, који се и сам појавио у овом римејку, као и Еве Рас, која је екипи такође дала подршку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи