Одржана премијера првог филма са Косова и Метохије после 1999. године

Београдска премијера дугометражног играног филма „Споразум“, који представља прво филмско остварење настало на Косову и Метохији после 1999. године, одржана је синоћ у Дому омладине.

Одржана премијера првог филма са Косова и Метохије после 1999. године Одржана премијера првог филма са Косова и Метохије после 1999. године

Филм редитеља и сценаристе Предрага Радоњића обрађује послератну ситуацију на КиМ и односе Срба и Албанаца, а премијери је присуствовао заменик директора Канцеларије за КиМ Иван Козарев.

Ово остварење прати судбину једне прогнане српске породице која је, попут многих других, поверовавши у обећања међународних представника и локалних албанских власти, одлучила да се из колективног центра у Краљеву, врати на своје огњиште, у обновљену кућу на КиМ.

Радоњић је новинарима пред почетак пројекције рекао да је филм релативно дуго припреман као и да је сценарио плод његовог 15-годишњег новинарског искуства.

„То је нека врста естетске сублимације онога што сам и као човек и као новинар имао прилике да видим на КиМ. Чини ми се да у том смислу и тога што је сниман на аутентичним локацијама има снажну ноту документарности и аутентичности која се препознаје и доприноси снази овог филма“, истакао је редитељ.

Он је напоменуо да филмом није настојао да шаље никакве поруке, политичке или било које друге врсте, већ да је желео да изазове врсту потребе за дубљим преиспитивањем и промишљањем о проблему Косова и људи који живе доле.

„Покушао сам да мало утичем на разбијање стереотипа који о Косову постоје и чини ми се да на основу реакције људи који су на фестивалима имали да сам у томе успео“, напоменуо је.

Филм је до сада приказан у главним програмима филнмских фестивала у Нишу, Врњачкој Бањи, Лепосавићу, а прихваћен је и у главним програмима међународних фестивала у Барселони, Лондону и Клужу.

Планирано је да буде приказан и у другим градовима Србије.

Канцеларија за КиМ помогла је финансијски ово дело, препознавши његов значај.

Споразум је направљен је у копродукцији продуцентске куће „Фрејм“ и РТВ КиМ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи