Кустурица Михићу уручио „Награду за будуће филмове“

Оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица уручио је у Дрвенграду сценаристи Гордану Михићу „Награду за будуће филмове“, истакавши да је у питању један од најбољих сценариста у Европи, а кога нисмо довољно славили.

„Михић заправо улази у зрелу фазу и захвални смо му што је уграђен у најзначајније тренутке европске кинематографије“, рекао је Кустурица уручивши Михићу дуборез, који треба да симболише следећи корак”.

Пре уручења награде приказан је филм састављен од инсерата из филмова и серија снимљених по Михићевим сценаријима.

„Нисам могао да верујем са каквим сам фантастичним људима радио. Сећао сам се дивних сцена са снимања и осетио бол што највећи број тих људи није више са нама. Ово је почаст њима којих више нема, а који су остварили дела изнад свих очекивања у земљи која није имала услове за то“”, рекао је Гордан Михић.

Претходно је приказан филм Вране из 1968. године, који су снимили Михић и Љубиша Козомара.

„Видео сам младе људе који гледају филм снимљен пре 50 година и осетио бол што се ништа није променило за 50 година, али сам и срећан што сам стекао нову духовну браћу, а то сте ви који сте овде вечерас”“, истакао је Михић поздрављен громогласним аплаузом.

Познати сценариста рекао је и да је Кустурица некадашњи младић са којим је почео да сарађује пре 30 година док је он још студирао режију у Прагу и да та сарадња траје и данас, те је сарадник и на сценарију остварења На млечном путу.

„Питао сам га како све ово успева да носи на својим плећима и он ми је одговорио да је то исти онај почетни адреналин. У име тог адреналина, жив био и хвала“”, закључио је Михић.

Михићу је посвећена Ретроспкетива великана десетог „Кустенодрфа”“, а на програму су филмови рађени по његовим сценаријима Кад будем мртав и бео и Буђење пацова у режији Живојина Павловића, Црна мачка, бели мачор Емира Кустурице и Механизам Ђорђа Милосављевића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи