Отворен 10. „Кустендорф“

Иако је програм 10. „Кустендорфа“ већ почео приказивањем венецијанског победника, филма „Жена која је отишла“, свечано отварање јубиларног Међународног филмског и музичког фестивала на Мећавнику заказано је за 23 сата. Филипинском редитељу Лаву Дијазу биће уручена Награда за будуће филмове, док у поноћ наступају Емир Кустурица са „Но смокинг оркестром“, Адам Стинга и Новосадски „Биг бенд“.

Лав Дијаз је уметник чији је живот и стваралаштво у духу „Кустендорфа“. Ствара независне, друштвено ангажоване, уметничке филмове који трају по четири, па чак и осам сати и доносе филозофска преиспитивања.

„Кажу за моје филмове: црно-бели су, дуго трају, досадни су... А ја кажем, то је филм“, истиче редитељ Лав Дијаз.

Идеја „Кустендорфа“ да се пружи прилика младим ствараоцима да уче од најбољих, жива је као и пре девет година када је одржан први „Кустендорф“. 

Емир Кустурица, редитељ и оснивач фестивала, наводи да је највише поносан на чињеницу да се држе критеријума и да заправо не постоји модерна рецептура црвеног тепиха и свих других ствари које се постављају као крајњи циљ младих људи.

„Повећао се број студентских филмова, а ти филмови су ове године, рекао бих, можда набоља селекција отпочетка. То значи да се охрабрени јављају и да ће охрабрени лакше да чине искорак у властиту будућност“, додаје Кустурица.

Министар за културу и информисање Владан Вукосављевић сматра да је „Кустендрорф“ неки други микрокосмос, свет са својим законима, својим правилима и амбијентом.

„Овде нема реклама, а већ само то је довољно да се човек осећа као у неком другом свету. Цела атмосфера одише културом и уметношћу у једном врло комплексном и занимљивом споју са предивном природом“, закључује Вукосављевић.

„Кустендорф“ је већ приредио изненађења – осим најављених гостију, стигао је један од најзначајнијих писаца данашњице Захар Прилепин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи