Лав Дијаз главни гост 10. „Кустендорфа“, Михићу ретроспектива

Ретроспектива великана 10. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ биће посвећена сценаристи Гордану Михићу, а у оквиру истог програма биће приказани филмови прошлогодишњег победника Венецијанског филмског фестивала Лава Дијаза који ће и отворити манифестацију у Дрвенграду.

Лав Дијаз главни гост 10. „Кустендорфа“, Михићу ретроспектива Лав Дијаз главни гост 10. „Кустендорфа“, Михићу ретроспектива

За Златно, Сребрно и Бронзано јаје, од 14. до 19. јануара, такмичиће се 22 филма младих режисера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Данске, Израела, Ирана, Либана, Мађарске, Молдавије, Непала, Португала, Русије, Сингапура, Србије, Украјине, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.

Међународни жири 10. „Кустендорф“ чине књижевница и сценаристкиња Глин Јан, према чијој књизи је Џанг Јимоу снимио филм Цвеће рата, адвокат и стручњак за економију филма Кристијан Валсамидис и режисер Никола Лежаић, док ће о награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје.

На конкурс је стигло готово 500 филмова, а за селекцију такмичарског програма били су задужени Маја Кустурица, Светолик Мића Зајц и Марко Милосављевић.

У оквиру Савремених теденција биће приказани филмови Жена која је отишла Лава Дијаза, У кревету са Викторијом Жустин Трие, који ће на „Кустендорфу“ представити глумица Виржин Ефира, затим Цвеће зла финског редитеља Анти Јокинена, награђен за најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу, Де Лан Ђие Лиуа - победник Шангајског филмског фестивала и Душа на струни Џанга Јанга.

Емир Кустурица је најавио и пројекцију свог најновијег филма На млечном путу.

Нови аутори представиће дугометражна остварења младих аутора која су освојила признања и била у номинацијама међународних смотри.

Тако је редитељка Елица Петкова прошле године учествовала у такмичарском програму „Кустендорфа“, а ове године се враћа са дугометражним филмом Жалејка за који је награђена специјалним признањем Берлинског филмског фестивала Генерација 14 плус.

На програму ће бити и Сви северни градови Данета Комљена, Стари камен Џонија Маа, награђен у Стокхолму и Торонту, као и Недељиво Едоарда де Ангелиса, добитника четири признања Венецијанског филмског фестивала.

У оквиру ретроспективе остварења Гордана Михића биће приказани филмови Када будем мртав и бео и Буђење пацова у режији Живојина Павловића, Вране у режији Михића и Љубише Козомаре, Механизам Ђорђа Милосављевића и Црна мачка, бели мачор који је режирао Кустурица.

На отварању фестивала биће приказан 40-минутни филм о свим досадашњим гостима фестивала и наступиће Емир Кустурица и „Но смокинг оркестра“ уз Адама Стинга и „Новосадски биг бенд“.

Музички програм током трајања фестивала обогатиће гитаристкиња Ана Поповић, аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака“ и домаћи бенд „Ван Гог“.

Кустурица је на данашњој конференцији за медије на питање новинара да ли жали за нечим што није успео током претходних девет година, рекао је да му је жао што није довео Роберта де Нира.

„Пошто сам ја човек врло изоштреног политичког слуха, после његовог наступа у коме је новог америчког председника назвао свињом, тикваном и тупаном, а онда после тога је рекао да му треба дати шансу, и није ми било толико жао“, објаснио је Кустурица и додао да му је жеља да у будућности буде унапређен сегмент фестивала који се односи на едукацију младих аутора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи