„Ђанго“ отвара 67. Берлинале

Берлински филмски фестивал, који ће ове године бити одржан од 9. до 19. фебруара, отвориће премијера филма „Ђанго“ о чувеном џез музичару, ромског порекла, Ђангу Рајнхарту, најавили су организатори.

Француски филм, фокусиран на прогон Рајнхартове породице од стране нациста, редитељски је деби Етјена Комара, сценаристе и продуцента који стоји иза остварења О боговима и људима и Мој краљ, а био је копродуцент награђиваног филма о радикланом исламу Тимбукту.

Ђанго ће бити у конкуренцији за Златног медведа Берлинала, првог великог европског филмског фестивала у овој години, преноси АФП.

Ђанго Рајнхарт, виртуоз на гитари и композитор, који је освојио свет својим деликатним мелодијама, припадао је ромској мањини Синти и био је принуђен да током Другог светског рата напусти окупирани Париз.

„Ђанго Рајнхарт је био један од најбриљантнијих пионира европског џеза и џипси свинга. Ђанго приказује једно поглавље његовог богатог живота и представља дирљиву причу о преживљавању“, рекао је директор Берлинала Дитер Кослик.

„Константна опасност, борба и злочини почињени против његове породице нису могли да га спрече да свира“, додао је Кослик.

Осим Ђанга, на програму овогодишњег Берлинала наћи ће се и трилер Вечера (The Dinner) Орена Мувермена са Ричардом Гиром, Лауром Лини и Стивом Куганом, заснован на роману Хермана Коха.

Британска редитељка Сели Потер представиће своје остварење Забава (The Party) са Патришом Кларксон и Бруном Ганцом у главним улогама.

Румунски аутор Калин Петер Нецер, који је освојио Златног медведа 2013. године за филм Позиција детета, враћа се у Берлин са остварењем Ана, љубави моја (Ana, mon amour).

Култни фински редитељ Аки Каурисмаки приказаће свој нановији филм Друга страна наде (The Other Side of Hope), а премијеру ће имати и докумнетарац Андреаса Вајела о немачком скулптору Јозефу Бојсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи