Читај ми!

„Жртвовање пиона“ од данас у биоскопима

Нови филм редитеља Едварда Звика, прича о шахисти Бобију Фишеру „Жртвовање пиона“ од данас је на репертоару домаћих биоскопа, саопштио је дистрибутер „Мегаком филм“.

„Жртвовање пиона“ од данас у биоскопима „Жртвовање пиона“ од данас у биоскопима

Жртвовање пиона се бави успоном америчког шаховског првака Бобија Фишера шездесетих година прошлог века, који га је довео до чувеног меча са Русом Борисом Спаским 1972. године.

Америчког велемајстора игра Тоби Мегвајер, а Спаског Лив Шрајбер.

Партија између два мајстора је названа партијом века и привукла је више пажње од било ког шаховског такмичења до тада и од тада.

Био је то двобој не само две школе шаха, већ и политички рат између хладноратовских блокова који је у том тренутку био на врхунцу.

Борба за престиж између Истока и Запада досегла је врхунац управо на шаховској табли у Рејкјавику, на Исланду, испред које су седели Спаски и Фишер.

Приказивање Фишера на великом платну представљало је изазов за редитеља, домаћој публици познатог по остварењима Легенда о јесени, Заљубљени Шекспир и Путеви дроге.

Звик је желео да прикаже доминацију воље једног човека над вољом другог.

Филм приказује и погоршање Фишеровог менталног стања током лета 1972. године, када његова параноја и манија да одржи концентрацију прелазе границу нормалног толико да захтева да се све камере уклоне, јер му бука одвраћа пажњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи