Читај ми!

Циклус филмова Кена Лоуча на РТС-у

Од сутра, на РТС-у циклус филмова прослављеног британског редитеља Кена Лоуча. Реч је о 17 остварења која је истакнути друштвено ангажовани аутор снимио од 1979. до 2014. године.

Са осећајем за посматрање и анализу неправде, проблема радничке класе, средине социјално угрожених људи, чије светове описује са изузетном хуманошћу, редитељ, политички активиста, левичар Кен Лоуч, каријеру је подредио солидарности и социјалној правди.

Већину филмова из богатог опуса, награђених на престижним фестивалима, повезује неколико одредница.

Натурализам, непрофесионални глумци, аутентичне локације и дијалект, борба радника за своја права, препознатљиви су у Лоучовим филмовима – од оних најранијих до најновијег о ирском политичком активисти Џимијева дворана, који је, како нам је рекао, његов последњи велики пројекат.

„Јунак ове приче се после пада берзе у Њујорку 1929. године поново вратио у Ирску, у масовну незапосленост, депресију. То нажалост имамо и данас. Имали смо финансијску кризу у свету, влада масовна незапосленост, а екстремна десница као и 30-их, поново јача“, објаснио је Лоуч.

Са становиштем да се филм никада не сме подвргнути диктатури тржишта, Кен Лоуч никада није хтео да буде део холивудске приче, за разлику од многих европских колега.

На питање каква је будућност европског филма, Лоуч је одговорио: „Европски филм ће цветати ако добије финансијску и политичку подршку Европске уније. Буде ли га упило тржиште, трпећемо, јер амерички филмови узимају профит. Узимају новац из наших биоскопа.“

Циклус на РТС-у отвара Црни Џек, мрачан и комплексан авантуристички филм смештен у 18. век.

Поред осталих биће приказани и Домовина, Киша камења, Земља и слобода, Зовем се Џо, Хлеб и руже, Слатких шеснаест, Отаџбина, Анђеоски део, Ирска рута и Ветар који њише јечам.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи