„Мустанг“ вечерас на „Слободној зони“

На 11. филмском фестивалу „Слободна зона“ данас се настављају премијерне и репризне пројекције у Дворани културног центра (ДКЦ) Београда, Дому омладине и у Кинотеци. У атрактивном програму ангажованих документараца и играних филмова највећу пажњу привлачи „Мустанг“, дебитантски дугометражни играни филм турске ауторке Дениз Гамзе Ергуван.

Овај фестивалски хит представља причу о пет сестара које без родитеља одрастају под будним оком баке, а затим и стрица у малом месту на турској обали Црног мора.

Девојке ће због поподнева проведеног на плажи постати и буквално заточенице у сопственој кући. Сценарио је инспирисан сличним догађајем из живота редитељке.

Женска сексуалност је у репресивној и конзервативној средини срамотна, то је опасна сила која се мора спутати по сваку цену, као што се дивљи коњи морају зауздати док је време. Лепота ових девојака, свежина, смисао за хумор и дух побуне, тако својствен младости, супротстављени су неумољивој сили стогодишње традиције и ригидном патријархату.

Филм је успешну премијеру имао у програму "15 дана аутора" у Кану, летос је освојио награду Срце Сарајева на фестивалу у Сарајеву, а куриозитет је да је изабран за француског кандидата за Оскара.

У циклусу „Ноћни разговори“, које води Иван Миленковић, вечерас су тема деца из истополних бракова, поводом документарца Gayby baby у режији Маје Њуел из Аустралије.

Фестивал траје до 10. новембра, у Београду, Новом Саду и Нишу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи