Читај ми!

Цена части кроз очи Панте Драшкића

У склопу обележавања стогодишњице Великог рата, Радио-телевизија Србије је у сарадњи са Министарством културе снимила играно-документарни филм „Панта Драшкић – цена части“, у режији Петра Ристовског, а по сценарију Владимира Ђурђевића. Након приказивања на фестивалима у Нишу и Лесковцу, филм о животу и делу првог ађутанта краља Александра Првог и сведока многих преломних историјских тренутака, телевизијску премијеру имаће другог новембра на Првом програму РТС-а.

О Панти Драшкићу данас се мало зна. Био је војник Краљевине Србије, а потом официр који је због храбрости у балканским ратовима стекао чин, али и препоруку за службу у двору.

Иако је имао отпор, поверен задатак прихватио је часно, као војник. Приликом повлачења из Србије, кроз албанске мочваре на рукама је носио краља Александра, о чему је писао у мемоарима.

„Мени је најзанимљивије било какав је то човек и каква је то била земља у којој је живео и која му је пружила такву љубав, а и он њој“, истакао је режисер Петар Ристовски.

Додатну снагу филму даје архивски материјал – фотографије, одликовања, списи – врсно комбинован са играним деловима. Младог Панту глуми Ђорђе Марковић, а старијег Лазар Ристовски.

„Ово је један сјајан покушај РТС-а да неким људима који су заборављени да поново на значају, јер тиме даје на значају својој историји и себи“, каже легенда српског глумишта Лазар Ристовски.

Ђорђе Марковић, који глуми младог Панту, наводи да је архивски материјал умногоме допринео да се види карактер, темперамент, страст и чврстина тог човека.

У Драшкићевој импресивној војној биографији било је и тешких тренутака, хапсиле су га комунистичке власти након Другог светског рата, био је и у затвору.

Ипак, све је изнео достојанствено. Био је човек коме је част била већа од живота, на шта ће нас подсетити овај филм.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи