Читај ми!

„Поред мене“ у српским биоскопима

После светске премијере на Пулском фестивалу, где је освојио Златну арену за најбољи филм у међународном програму, и учешћа на Сарајево филм фестивалу где му је додељена награда младе публике, домаће остварење „Поред мене“, Стевана Филиповића, стигло је и у српске биоскопе.

После Шејтановог ратника и Шишања, Стеван Филиповић наставља да се посвећује адолесцентима. У омладинској драми Поред мене говори о младима којима је дигитална револуција наметнула нови језик.

Приказујући разред матураната такозване отписане генерације деведесетих и пре него што им је дата шанса да буду другачији, бави се анализом породичног и социјалног стања. Јунаци су различитих стремљења, више негативних него позитивних, а већина их је без саосећања, кућног и школског васпитања из чега проистиче агресивно понашање.

Поред мене је прича младих глумаца и глумица који тумаче главне улоге. Ми полазимо од тога да нам је главни лик тај разред, колективни главни лик, а онда се издвајају појединачне судбине и личне приче и глумци су били коаутори свега тога“, рекао је редитељ Стеван Филиповић.

А шта се догоди када професорка историје, у тумачењу Христине Поповић не прихвата реалност? Услед социолошких и идеолошких неслагања са ученицима, постаје жртва.

„Када сам замишљала какав би то идеални професор био, схватила сам да би то био неко ко верује да је могуће мењати и чинити овај свет бољим кроз своје ђаке. Реченица која ме је највише у филму заболела је када Мирјана Карановић каже: 'Ви нисте овде да мењате свет, ви сте овде да предајете историју'“, објаснила је глумица Христина Поповић.

Поред мене је ангажован филм у којем Филиповић успева да прикаже микрокосмос подељеног друштва где царују отуђеност и погубан систем вредности међу младима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи