Читај ми!

„Долазимо као пријатељи“ вечерас у Рексу

У оквиру пројекта „Докувизија“ у Културном центру Рекс биће приказан документарни филм „Долазимо као пријатељи“ у режији Хуберта Саупера, а после пројекције биће одржан разговор са аутором, путем „лајв стрима“ из Скопља.

Француско-аустријска копродукција из 2014. године Долазимо као пријатељи даје документарни поглед на савремени (Јужни) Судан, ефекте неоколонизације и све њене пошасти, преноси Танјуг. У филму се говори француски, енглески, кинески, арапски, мади, топоса, а титлови су на српском.

Редитељ Хуберт Саупер је најпознатији по политичким документарцима у синема верите стилу. Стекао је признање широм света за јединствен израз, садржај и естетику. Његови филмови углавном покрећу контроверзне теме због својих експлицитних политичких позиција.

Филм Долазимо као пријатељи добио је Специјалну награду жирија на Санденсу, Награду за филм о миру на Берлиналу, Главну награду на Међународном филмском фестивалу у Варшави "Planete + Doc Film Festival" 2014. године.

Док ратом растрзан Јужни Судан тражи признање независности од свог северног суседа и њиховог председника Омара ал-Башира, мали авион кућне радиности слеће из Француске. Пилот је оштрооки документариста Саупер, наводи се у најави.

Филм разоткрива како кинеска компанија извлачи 300.000 барела нафте дневно док локално становништво умире од тровања воде изазваног рафинеријом, како тексашки мисионари отварају продавницу, подижу жичану ограду и инсистирају на облачењу разголићених сељана.

Пред камером се појављују Суданци различитих ставова и мишљења, радници УН, старешина који је против своје воље преписао 600.000 хектара комуналног земљишта, финансијери Суданског инвестиционог самита чији је циљ, како тврди аутор, поседовање Африке - милом или силом.

Циљ Докувизије је да кроз истовремене пројекције београдској, а затим и публици на осталим партнерским фестивалима-градовима представи најновију продукцију документарних филмова који обрађују најактуелнији проблеме савременог друштва у свету и код нас у региону.
Пројекција и лајв стрим су организовани уз техничку подршку „Телекома Србије“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи