Читај ми!

О избегличкој кризи и у Венецији: Тилда Свинтон и Рејф Фајнс за РТС

Призори избеглица у потрази за уточиштем у Европи стигли су и до Венецијанског филмског фестивала. Многи глумци и редитељи апелују на толеранцију. Међу филмовима 72. Мостре, ту тему дотиче „Велики скок“ са оскаровком Тилдом Свинтом и прослављеним глумцем Рејфом Фајнсом. Ексклузивно за РТС говоре о филму који ће код нас бити приказан на Фесту.

Култни француски трилер Базен из 1969. са Аленом Делоном и Роми Шнајдер, инспирисао је италијанског редитеља Луку Гуадањинија да сними римејк филма и ангажује врхунске глумце Тилду Свинтон и Рејфа Фајнса.

Како би створио оштар контраст са саможивим хедонистима какви и јесу јунаци филма, причу је са азурне обале преместио на острво Пантелерију југозападно од Сицилије, где допиру мириси јасмина, али и избеглице из Туниса.

Тилди Свинтон која у филму Велики скок глуми рок легенду, али готово без гласа, није потребан дијалог да би оставила утисак једне од највећих глумица данашњице, али и искреног борца за људска права.

Велики скок говори и о избегличкој кризи у Европи. Шта мислите о том делу сценарија у филму који поставља етичка питања?

„Ратне избеглице су део европског пејзажа већ деценијама. Идеја да је то нешто ново је лаж и време је да људи почну то да прихватају. Филм смо снимали на Пантелерији, где је то део свакодневице. Тамо избеглице долазе већ деценијама. У последњих неколико година то је јавно и признато, али то острво са тим живи. Као што кажемо у филму, историја острва врло је сурова. Ту су пописивали робове кад би их тек довели из Африке. То је део пејзажа тог места и зато веома је важно да буде и део нашег филма“, истиче Свинтонова.

За разлику од ћутљиве партнертке у Великом скоку, Тилде Свинтон, Рејф Фајнс је као разиграни хиперактивни музички продуцент који још живи у 60-им и 70-тим годинама 20. века, остварио спектакуларну улогу потпуно нову у његовом богатом опусу.

Шта је остало од генерације из тог времена која је уздрмала свет чистом моћи идеја и музичком револуцијом?

„Понекад мислим како је то време било фантастично. Прочитао сам много књига о 'Ролингстоунсима', аутобиографију Кита Ричардса. То је било лудо време. Онда је било пуно екстрема, истраживања, али и музичке храбрости. Сада је све другачије. Одувек сам волео 'Стоунсе'. Сад само имам друго схватање њиховог достигнућа и стално их слушам. Људи причају да су стари, јесу, али ја мислим да су и даље генији поп-музике“, рекао је Фајнс.

Филм Велики скок слови за једног од озбиљних претендата за Златног лава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи