Читај ми!

Почиње 72. борба за Златног лава!

Филмски фестивал у Венецији почиње светском премијером 65 милиона долара вредне три-де драме „Еверест“. Трку за Златног лава, у којој је 21 остварење, отвара филм "Beasts of No Nations".

Двочасовно остварење режисера Балтасара Кормакура Еверест, које ће отворити 72. издање венецијанске Мостре, рађено је према истинитим догађајима - катастрофи на врху Хималаја, преноси Танјуг.

У мају 1996. године осам планинара умрло је у мећави у близини врха. Филм се, пише АФП, нарочито бави унутрашњом динамиком и ликовима две групе пењача које су предводили Новозеланђанин Роб Хол (игра га аустралијски глумац Џејсон Кларк) и Американац Скот Фишер кога игра Џејк Џиленхол.

Представљени као једнако талентовани, али по карактеру потпуно различити, њих двојица су били међу онима који су нестали током два дана маја када је 34 планинара покушало да освоји врх планине.

Хол је успео да се чује са својом трудном супругом, коју у филму игра Кира Најтли, комбинацијом радио-везе и сателтитског телефона неколико тренутака пре него што је настрадао.

Будући да су такви детаљи трагедије у то време били широко познати, редитељ Блтасар Кормакур је био суочен са изазовом да конструише причу која ће држати пажњу гледалаца иако већ знају како се све завршава.

Због тога се одлучио на сценарио који је делом филм катастрофе, делом трилер, а делом психолошка студија мотивације која лежи иза клишеа „јер је ту“.

У то време то је била најгора катастрофа на Евересту и изазвала је питања да ли све већа комерцијализација планинарења умањује ризике освајања врха Хималаја.

Бројни стручњаци сматрали су да је сужено грло прилаза врху један од фактора смрти планинара, као и превише планинара-аматера који покушавају да до врха стигну после 14 сати што је крајњи рок за безбедан повратак.

Кормакурова визија, пише француска агенција, указује на комерцијалне притиске да што више клијената стигне до врха, али избегава упирање прстом на преживеле који су објавили своје верзије догађаја.

На фестивалу се данас очекује и премијера првог дугометражног филма стриминг сервиса „Нетфликс“ Beasts of No Nations.

Драма о деци-војницима у Африци, коју је режирао Карки Фуканага једно је од 21 остварења који се до 12. септембра такмиче за главну награду фестивала - Златног лава.

Филм, у коме игра Идрис Елба, је адаптација романа Узодинма Ивеле и истовремено ће бити пуштен у ограничен број биоскопа у октобру и преко „Нетфликса“.

Многи биоскопски ланци у САД одбили су да прикажу филм у знак протеста што им је ускраћен период ексклузивности.

И поред противљења, многе кључне фигуре у филмској индустрији сматрају да ће оваква приказивања ускоро постати норма.

Еверест је једна од две велике продукције (британско-америчка) које ће први пут бити приказане на Мостри.

Џони Деп се очекује у граду касније ове седмице на премијери филма Скота Купера Black Mass где игра ирско-америчког мафијаша Џејмса „Вајтија“ Булгера.

Много интересовања изазива и The Danish Dirl најновије остварење Тома Хупера (Краљев говор) где оскаровац Еди Рeдмејн игра данског уметника који је био један од првих људи који се подвргао операцији промене пола. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи