Читај ми!

Спасавање Мета Дејмона на Марсу од 1. октобра

Оскаровац Мет Дејмон, ускоро ће бити напуштен на Марсу, без непосредног начина бекства или могућности комуникације. Да ли ће успети да пређе велику раздаљину на негостољубивој Црвеној планети, сазнајте од 1. октобра у биоскопима.

Једна од најупечатљивијих одлика књиге аутора Ендија Вира на основу које је Ридли Скот снимио филм Марсовац: Спасилачка мисија је ниво реалности. На пример, свако место које је главни јунак астронаут Марк Ватни (Мет Дејмон) посетио на Марсу је реално.

Марк Ватни је шести члан тима који је слетео у велики северни басен на Марсу, под називом "Acidalia Planitia". На том месту је посада успоставила своју базу. "Acidalia Planitia" је иначе формирана од плитких јама, насталих од древних поплава или глечера.

Док је био заглављен на Марсу, Ватни није имао технологију да успостави контакт са екипом у свемиру или Насом на Земљи. Убрзо је увидео да је Насина летелица, "Pathfinder", у близини, у долини Марса званој "Ares Vallis". Доспева до ње и успоставља контакт са Насом у нади да ће бити спашен.

Област "Ares Vallis" где се тренутно налази ​​прави "Pathfinder" је канал на Марсу са високим гребенима и стрмим падинама. На основу изгледа поменуте области, научници мисле да је "Ares Vallis"  настао услед великих катастрофалних поплава пре више од милијарду година.

Док милионима километара далеко, НАСА и тим интернационалних научника неуморно ради да врати „Марсовца“ кући, његова посада планира одважну, ако не и немогућу мисију спашавања. С обзиром да они не могу да слете на Марс, Ватни мора да дође до најближе ракете - 2.000 миља далеко у "Schiaparelli krateru"  и ухвати превоз кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи