Читај ми!

Русија негодује због серије о фиктивној руској инвазији Норвешке

Једна норвешка телевизија је изазвала негодовање Русије најавом да ће приказати драмску серију о фиктивној руској инвазији на Норвешку пошто су у тој богатој скандинавској земљи на власт дошли радикални еколози и прекинули производњу нафте и гаса.

Шеф драмског програма станице ТВ2 Кристофер Хауг потврдио је да емитовање серије Оkkupert (Окупирај) од десет епизода почиње 4. октобра, и истакао да се се она „превасходно бави Норвешком и Норвежанима, а не Русијом и Русима“, преноси Бета.

У серији, Русија је, на основу тајног споразума са Европском унијом, делимично окупирала Норвешку како би обновила рад њене нафтне индустрије.

Оkkupert је најскупља драма у историји норвешке телевизије - трошкови њене продукције износе 90 милиона норвешких круна (11 милиона долара), потврдили су представници ТВ2 и додали да су продата права на емитовање станицама широм Европе.

„Изненађен сам реакцијом (Руса). Очигледно је да је реч о фикцији, то свако може да види“, рекао је Хауг агенцији АП, додајући да је амбасада Русије обавештена о настајању ове серије „у раној фази, пре три године“.

Према Хауговим речима, „реч је о ангажованој карактерној драми о људима под великим притиском“ и њен циљ „није да одражава тренутну геополитичку ситуацију на реалистичан начин“.

Руски амбасадор у Ослу Вјачеслав Павловски рекао је новинској агенцији Тас да Русија, нажалост, има улогу агресора у серији.

„У складу с најгорим тековинама Хладног рата, (творци ове серије) одлучили су да престраве норвешке гледаоце непостојећом претњом са истока“, изјавио је Павловски прошлог четвртка.

Норвешко министарство спољних послова није имало никаквих коментара на серију Оkkupert.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи