Читај ми!

Стив Џобс - бриљантан и бруталан у новом документарцу

Четири године након смрти, суоснивач компаније „Епл“, Стив Џобс и даље фасцинира јавност, а ове јесени стижу два филма која анализирају његов живот и каријеру.

За награђиваног аутора документарних филмова, Алекса Гибнија, време је да се поново процени перфекциониста који је унео револуцију у начин којим људи комуницирају, али чији је однос према пријатељима, породици и сарадницима често био пун контрадикторности, преноси Танјуг.

Документарац Стив Џобс: Човек у машини (Steve Jobs: The man in the Machine) супротставља човека који је тежио да буде будистички монах и бизнисмена који је одбио да призна очинство над својим првим дететом и предводио компанију која је кинеским произвођачима „ајфона“ плаћала ситнином и тиме умањивала своје филантропске програме, остварујући притом милијарде долара профита.

„Имао је фокус монаха, али без осећања“, трвди Гибни у филму чији је слоган Одважан. Бриљантан. Бруталан (Bold. Briliant. Brutal).

Документарац, који стиже у америчке биоскопе 4. септембра, комбинује архивске снимке и разговоре са новинарима, Џобсовим некадашњим пријатељима и бившим запосленима у „Еплу“.

Гибни каже да није намеравао да омаложава Џобса чија је смрт, као последица рака панкреаса, 2011. године изазвала тугу широм света као што обично бива када премине нека рок звезда.

„Снимајући овај филм желео сам да видим због чега је толико људи, који нису познавали Стива Џобса, плакало када је отишао“, објаснио је аутор.

„Постоји толика страст према особи и њеном раду, толико дубока да се никаква критика не толерише. Због чега је то тако? Зар није могуће да говоримо о томе колико су бедно плаћени радници у Кини и истовремено се дивимо технолошким достигнућима производа компаније 'Епл'“, пита Гибни.

Како каже, било би добро када би могао да постави Џобсу једно питање.

„Стално је говорио о вредностима, вредностима 'Епла'. Али волео бих да питам Стива Џобса које су његове личне вредности“, додао је редитељ.

Друго остварење о Џобсу које ће ове јесени моћи да се види на великом платну је играни филм Стив Џобс у коме игра Мајкл Фасбендер, а у биоскопе стиже у октобру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи