Читај ми!

„У потрази за сном“ премијерно на „Сарајево филм“ фестивалу

Документарни филм редитеља и продуцента Младена Митровића „У потрази за сном“ светску премијеру имаће у оквиру званичне селекције овогодишњег „Сарајево филм“ фестивала 18. августа.

Остварење У потрази за сном (Chasing a Dream) реализовала је продуцентска кућа „Фабрика снова“ из Београда у сарадњи са босанскохерцеговачким и хрватским копродуцентима - „Балкан арт центар“ из Сарајева и „Фактум“ из Загреба, уз подршку Филмског центра Србије и Министарства културе Републике Србије.

Током више од пет година, филм је сниман на четири континента, у 12 држава (БиХ, Србија, Хрватска, Словенија, Немачка, Русија, Шведска, Тунис, Турска, Ирак, Мексико и САД).

Прича почиње за време цунамија у Токију када редитељ Младен Митровић ступа у контакт са композиторком музике за свој први играни филм, Хаусторче (1987), Јадранком Стојаковић.

Убрзо после тога одлази на прославу матуре у свој родни град - Сарајево, у коjeм ће сасвим случајно срести једног од једанаест некадашњих глумаца из свог филма. 

Потреба да прекине своју двадесетогодишњу филмску самоизолацију и жеља да сазна шта се током и после рата десило са некадашњим дечацима из његовог филма - Бошњацима, Србима и Хрватима (ученицима школе „Братство и јединство“), покреће Митровића на пут дуг 50.000 километара, током кога ће их све пронаћи и довести „кући“ - у хаусторче где су се играли као деца, први пут запалили цигарету „на штипаљку“ и маштали о свету одраслих, који их је касније водио све даље од великих жеља и дечјих снова.

У време када се и даље броје порази и рачуна ко је колико и шта изгубио у рату на просторима бивше Југославије, аутобиографска документарна одисеја Младена Митровића у гледаоцу, који је својом вољом или не, део комплексне регионалне историје и географије – буди оно што му нико и никада не може одузети - снове и сећања.

То је управо главни елемент колективне катарзе кроз коју пролазе редитељ и актери филма.

Препознавши значај филма У потрази за сном у осетљивом, чак преломном тренутку за помирење унутар региона, Унеско и Дијалог за будућност УН организоваће за време фестивала у Сарајеву пријем поводом светске премијере.

После „Сарајево филм“ фестивала, Митровићево остварење започиње сопствену одисеју - ка међународним филмским смотрама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи