Читај ми!

Новa сезона серија у знаку жена

Хали Бери је астронауткиња, Теа Леони државна секретарка, а Шерон Стоун потпредседница. Ова сезона серија на америчкој телевизији је у знаку супержена које се супротстављају мачизму не само на земљи, већ и шире.

Јаке жене, за јаке улоге - једна је од тенденција наредне сезоне америчких ТВ серија. Ако је судити по насловима, може се рећи да се телевизија потпуно еманициповала и ослободила страха да жена буде протагониста програма у ударним терминима.

Вероватно су за то најзаслужније хит серије попут Очајних домаћица, Секса и града и Увода у анатомију, које су јунакињама прокрчиле пут на малом екрану.

За разлику од ових, у којима је акценат био на типично женским причама, у новим серијама жене се појављују у улогама које су до сада најчешће повераване мушкарцима.

То се већ десило са серијама Добра жена, Мост, Домовина, Завршни ударац и Скандал, али се тај тренд, чини се, још више појачао са новом сезоном.

У серији CSI: Cyber, још једној верзији чувене франшизе о форензичарима, главни лик, шеф истражитељске јединице, први пут је једна жена, у лику Патрише Аркет, ТВ ветеранке из серије Медијум.

Као стручњак за анализу понашања, задужена је да истражује злочине на интернету, од превара до крађе идентитета. Технологија, терен обично резервисан за мушкарце, постаје поприште криминала скенираног оком жене.

Мешавина трилера и научне фантастике, серија Доказ (Proof) је прича о докторки, игра је Џенифер Билс, која покушава да сазна шта се дешава после смрти.

Полицијско-хумористичка серија The Mysteries of Laura је адаптација шпанске теленовеле. Доноси причу о детективки која, поред професионалних обавеза, мора да се носи са двоје несташне деце и мужем с којим је у фази развода. Главну улогу тумачи Дебра Месинг коју памтимо из ситкома Вил и Грејс. Реч је о својеврсном "one woman show"-у са крими елементом.

Марвелова серија Agent Carter, смештена у 1946. годину, врти се око Пеги Картер, сараднице Капетана Америка током Другог светског рата, коју тумачи Хејли Атвел.

Далеко реалистичнија, замршенија и „прљавија“ је мисија нареднице Одиси (Odyssey) у истоименој серији (игра је Ана Фрил). Она је једина преживела у својој јединици и једина која зна да терористе финансира велика америчка корпорација.

Спољна политика, вођена из Вашингтона, тема је серије Madam Secretary, са Теом Леони у улози бивше саветнице ЦИА која постаје државна секретарка. Заплет серије State of Affaires се, такође, одвија у Белој кући на чијем се челу налази жена (Алфри Вудард). Главна јунакиња овог трилера је заправо њена најбоља аналитичарка у ЦИА, коју игра Кетрин Хајгл, бивша звезда Увода у анатомију.

У домену високе политике је и серија Агент X где главну ролу има Шерон Стоун, још једна звезада холивудске „А листе“ која се не либи да се појави на малом екрану.

Ту је и адвокатско-хумористичка серија Bad Judge у којој Кејт Волш игра судију чији је живот више него хаотичан.

Ауторка бројних хит серија (Увод у анатомију, Приватна пракса, Скандал) Шонда Рајмс враћа се у домове гледалаца захваљујући серији How to Get Away With Murder, чија се радња одвија у судници, а протагонисткиња је Вајола Дејвис у улози строге професорке права.

Mission Control је комедија која нас враћа у шездесете године 20. века. Кристен Ритер је свемирски инжењер и мора да се избори за своје место у послу у којем доминирају мушкарци.

Серија Extant нас, пак, води у будућност. Хали Бери је астронауткиња која по повратку на земљу, након вишемесечне соло мисије у свемиру, сазнаје да је трудна. Са Стивеном Спилбергом као продуцентом и оскаровком у главној улози, серија претендује да се брзо нађе међу најгледанијим.

У фокусу је преплитање научне фантастике и доживљајa у вези са материнством.

Тако жене коначно освајају и космос, знак да су кренуле да овладавају новим територијама на малим екранима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи