Читај ми!

Загревање за Филмски фестивал Палић

Предфестивалски програм 21. Фестивала европског филма Палић почиње данас и трајаће до 18. јула у биоскопу "EuroCinema" и у биоскопу на отвореном који ће бити инсталиран на Тргу слободе у Суботици.

Програм, који чине селекције „Велики рат на филму“, „Класици на тргу“ и „Омаж програм посвећен добитницима награде 'Александар Лифка'“, отвориће сутра Велика илузија Жана Реноара.

Организатори истичу да је програм филмова посвећених Великом рату избор најуспешније изведених људских прича из најтрагичнијег рата који је задесио човечанство, а које ће бити приказане у биоскопу "EuroCinema" на Отвореном универзитету.

Поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата биће приказано шест филмова европских мајстора који су се бавили том темом, међу којима се издвајају Велика Илузија и Лоренс од Арабије.

„Биоскоп на отвореном“, други претфестивалски програм, почиње у петак, 11. јула, где ће код зграде Народног позоришта у изградњи сваке вечери, у склопу програма „Класици на тргу“, бити представљени неки од најлепших филмова из историје европске кинематографије у врхунском квалитету слике и звука.

„Пред нама је избор од шест филмова који су рестаурисани и претворени у дигитални формат, како би поново засјали у изворном светлу“, наводе организатори.

Поводом 30 година од смрти Франсоа Трифоа, биће приказан његов први и најснажнији филм 400 удараца којим је освојио Златну Палму 1959. године, док ће у Суботици светску премијеру имати рестаурација филма Роберта Бресона Џепарош.

Осим ових филмова, суботичка публика имаће прилику да види и две врхунске даме кинематографије - Веру Хитилову са филмом Беле раде, најоштријим филмом чешког новог таласа који је својевремено одмах по приказивању био забрањен да би тек након плишане револуције и пада Берлинског зида започео нови живот.

Друга дама, Лина Вертмилер, је прва жена редитељ која је номинована за Оскара, а суботичка публика ће имати прилику да види њен филм Мими металац, који представља омаж свим представницима радничке класе који се боре за своја права и представља оштру критику капиталистичког друштва.

Публика ће имати прилику да види и остварење Акија Каурисмакија, Боемски живот, док ће програм затворити филм Андреја Тарковског Огледало.

Пројекције почињу у петак, 11. јула, на Тргу слободе од 21.30 часова.

Омаж програм овогодишњим добитницима награде Александар Лифка - Мири Бањац и Клоду Лелушу почиње у понедељак 14. јула и трајаће све до петка, 18. јула, где ће у биоскопу "EuroCinema", у термину од 18, односно 20 часова бити приказана нека од најбољих дела ових доајена европске кинематографије.

Фестивал Европског филма Палић, 21. по реду, почиње у суботу 19. јула и трајаће до 25. јула на више локалција у Суботици и на Палићу, где ће бити приказано око 80 филмова, у десет програмских целина.

Филм Бели бог мађарског редитеља Корнела Мундруцоа, добитника Гран прија у програму „Известан поглед" на овогодишњем Канском фестивалу отвара фестивал, а затвориће га овогодишњи добитник Златне палме у Кану Зимски сан Нури Билге Чејлена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи