Читај ми!

Драма око „Грејс од Монака“

Уочи премијерног приказивања у Кану, полемика око филма „Грејс од Монака“ достиже врхунац. Грималдијеви бојкотују и критикују остварење, а редитељ Оливије Дан одбацује тврдње да је филм снимљен у комерцијалне сврхе.

Француски редитељ Оливије Дан оценио је као увреду изјаву кнежевске породице Грималди да је његов филм Грејс од Монака снимљен само у комерцијалне сврхе.

Остварење о принцези Грејс отвориће у среду увече 67. Међународни филмски фестивал у Кану. Биће премијерно приказан и неће се такмичити за Златну палму.

Породица Грималди која влада Монаком, одлучила је да бојкотује Даново дело, уз оцену да то остварење не приказује на веродостојан начин догађаје који су се у стварности десили.

„Увређен сам изјавом да је филм снимљен у комерцијалне сврхе“, рекао је Дан у интервјуу за недељник Журнал ди диманш (Journal du dimanche).

Полемика око филма Грејс од Монака (Grace of Monaco) траје већ неколико месеци.

Принц Алберт Други и његове сестре Каролина и Стефани тражили су крајем марта приватну пројекцију филма, што је продуцент Пјер-Анж ле Погам одбио. Кад су сазнали какав је сценарио филма, одмах су захтевали исправке, које су такође одбијене.

Грималдијеви су од почетка снимања негодовали јер се аутори нису консултовали са њима.

За породицу која влада Монаком тај филм представља „беспотребни гламур с великим нетачним историјским чињеницама и сценама које су фиктивне и неистините, с јединим циљем да се заради новац“.

Редитељ тврди да никада није желео да сними биографију Грејс Кели.

„Не знам зашто се прави толика драма око тога. У филму постоје истинити и фиктивни догађаји. Ја сам уметник, а не историчар“, брани се француски редитељ.

Аустралијанка Никол Кидман изабрана је да глуми принцезу која је у као холивудска глумица била муза Алфреда Хичкока.

Грејс Кели (1929-1982) била је америчка глумица, која је удајом за принца Ренијеа Трећег постала принцеза од Монака.

Погинула је 1982. године у саобраћајној несрећи, спуштајући се низ серпентине које воде до замка у којем Грималдијеви живе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи