Читај ми!

Арсен у Центру „Сава“ представио „Свој занат“

Славни хрватски кантаутор Арсен Дедић дошао је у Београд на премијеру филма о себи „Мој занат“ редитеља Младена Матичевића. За РТС говори о својим успоменама везаним за Београд, о национализму, о остварењу које даје осврт на његову уметност и рад. 

Легендарни шансоњер Арсен Дедић допутовао је у Београд на премијеру филма о себи Мој занат у режији Младена Матичевића.

На интервју долази 10 минута раније. Каже да никуда не жури. Да му тренутно иде одјавна шпица живота. У Центру „Сава“ је био у главној улози, у документарном филму о његовом животу. Помало нервозан уочи премијере.

„Снимио сам два минута и стала је камера. Дајем вам још пет минута и завршавамо. Ја нисам јавно добро, ја сам јавно зло“, нашалио се Дедић.

Ипак, екипи РТС-а дао је више од пет минута. У њима и томе зашто је премијера филма у престоници Србије једина којој присуствује.

„У Београду сам увек у животу добро наступао, радио, чак сам радио музику за филмове, телевизију, ту имам пуно родбине, ту су ми два ујака умрла. Имао сам дивна искуства од 1962. године, када сам први пут наступио са својим квартетом на Ташмајдану. Могу опет без милости рећи, имао сам и посебних искустава, које нећу именовати. То ће бити у мојим аутобиографским записима, где ћу поименце рећи и шта се догађало са друге стране добра. Али, волим доћи“, објашњава легендарни кантаутор.

Када су Арсена питали да прокоментарише то што филм о њему снима Београђанин, рекао је да тако распирује братство и јединство.

„Наравно да има оних који ће рећи зашто је он из Србије, зашто је овај одавде, али то је, са свих страна су учесници. Ја сам из Шибеника, из Загреба, Младен је ту, има неке везе тамо, продукција је Хрватски филмски савез, асистенткиња продукције је из Бјеловара, о чему се говори. Ма немој ме питати ко је откуда. Темељ мржње је мржња према себи. Онда је он мора негде напутити, а то је према другоме. Има их маса који своје животне рупе пуне животима других“, истиче Дедић.

„Покушавамо да се уметност избори против мржње. Ја нисам у стању да мрзим. Ја се опирем колико год могу, немам свете одлуке - заборавићу и опростићу, нисам сигуран да ли ћу опростити, нисам сигуран да ли ћу заборавити“, каже Арсен.

Коментаришући да ли може 50 година каријере да стане у 70 минута, истакнути уметник каже у шаљивом стилу да ако му Бог да још мало времена, моћи ће и серију да сними.

„Ово што је направљено у овом времену, је направљено часно, поштено и у мери професионално. Младен зна свој посао, али то је сад свима мало. Онда, ако ми Бог да још коју годину можемо да направимо серију. Као Просјаци и синови, као Глембајеви за које сам такође радио музику. Колико сам тога направио у животу, понекад не верујем“, објаснио је Дедић.

Оно све што знамо о њему то је само стара прича. Он је један од младића које виђамо сваки дан. Од вечерас, и у биоскопима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи