Читај ми!

„Инерција прошлости“ сутра на „Белдоксу“

Седми Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ почиње сутра, а премијеру ће имати домаћи документарац „Инерција прошлости“ аутора Дејана Вражалића, посвећен једном од најзначајнијих датума у српској историји - 27. марту.

Грађани Београда, Сарајева, Подгорице и Скопља те 1941. године изашли су на улице и јасно исказали став о сарадњи са нацистичком Немачком и фашистичком Италијом.

Аутор Дејан Вражалић уз подршку академика, професора историје, сведока, публициста и уз богату архивистичку грађу, осветљава догађај са жељом да га пре свега сачува од заборава.

„Ми смо направили једну анкету, која је запањујућа. Она чак и вређа људе који знају шта је 27. март. Од 70 људи, 60 нису знали шта је било 27. марта 1941. године“, истиче Вражалић.

Према његовим речима, разлог снимања филма је да се подсетимо да смо изабрали праву страну. 

„Разлог да се спреми овај филм је добрим делом рекао један од мојих саговорника, а то је да данас многи народи и државе измишљају антифашистичку прошлост. Ми смо избарали праву страну и ово је подсетник на то“, објашњава Вражалић.

Тема 27. марта је комплексна, практично ни историографија нема потпуни одговор на питање око тога дана. Ипак документарац Инерција прошлости је још један допринос бављењу узроцима због чега се догодио 27. март и његовим последицама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи