Читај ми!

„Белдокс“: Стижу документарци!

Више од 30 најбољих остварења нове документарне продукције из целог света на седмом „Белдоксу“! Почетак смотре, заказан за 8. мај у Центру „Сава“, биће у знаку српске премијере филмова „Фудбалски тренер Зоран и афрички тигрови“ и „Мој занат“.

Седми Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ почиње 8. маја. У селекцији су учествовали оснивач и директор смотре Младен Вушуровић и редитељи Дарко Лунгулов и Александар Хаџи-Ђуровић.

Програм садржи шест целина: Српски такмичарски програм, Међународни програм, Три-де, Белдокс подржава, Косово и Метохија у фокусу, Ван конкуренције. Специјални програм биће посвећен обележавању стогодишњице Првог светског рата.

Фестивал се одржава у Центру „Сава“, Дому омладине Београда, Дворани културног центра, Југословенској кинотеци, биоскопу „Фонтана“, „Синеплексу“ и Дому културе Студентски град.

За свечано отварање 8. маја у Великој дворани Центра „Сава“ најављене су српске премијере два изузетна остварења о фасцинантним личностима са ових простора које су успешне каријере оствариле у сфери спорта и музике.

У 19 сати биће приказан филм Фудбалски тренер Зоран и афрички тигрови, редитеља Сема Бенстеда из Велике Британије. У фокусу остварења је искусни српски фудбалски тренер Зоран Ђорђевић на путу стварања првог националног тима у новонасталој држави Јужни Судан.

На отварању и пројекција филма Мој занат, српског редитеља Младена Матичевића, о животу ненадмашног хрватског кантаутора Арсена Дедића, је у 21 час.

Ове године, на програму „Белдокса“ су 34 наслова. Учествују чак четири немачка филма.

Мајстор режије Вим Вендерс је на Берлиналу представио необичан три-де пројекат. За Катедрале културе привукао је још петорицу значајних стваралаца, међу којима су Роберт Ретфорд и Мајкл Главогер који, као и он сам, приповедају о „души“ изузетних грађевина.

Вендерсово дело представља Берлинску филхармонију „Икону концертне архитектуре“, коју је пре 50 година изградио Ханс Шароун.

Немачко остварење Песма из шуме Михаела Оберта, победник најпрестижнијег фестивала документарног филма у свету ИДФА (у Амстердаму), доноси причу о судару дрвећа и облакодера.

Аутор документује живот Американца који је 25 година живео са Бајака Пигмејима у централноафричкој џунгли, у браку са припадницом племена добио сина и са њим путује у Њујорк.

Са Берлинала стиже и филм Мама и тата (Аmma and Appa) Јајакришнана Субраманиана и Франциске Шененбергер, који су овогодишњи гости „Белдокса“.

Ама и апа, речи су за мајку и оца на језику Тамил. У фокусу су два брачна пара, људи истог животног доба, у браковима дужим од 30 година, али из различитих култура, баварске и индијске.

Они се упознају када се њихова деца заљубљују једно у друго и желе да сниме документарац о сусрету две културе.

Филм на духовит и осећајан начин истражује биографије и љубавне приче два (заправо три) пара, који се много разликују, али само на први поглед.

Уз подршку Гете института српска публика ће видети и вишеструко награђивано остварење Марка Баудера Господар свемира, то јест разговор са човеком који дневно зарађује неколико милиона евра.

Био је један од врхунских немачких инвестиционих банкара, правио милионске профите на дан, а сада седи у празној згради банке у финансијском центру Франкфурта и прича.

Филм нуди застрашујућу унутрашњу перспективу једног мегаломанског, квази-религиозног паралелног света иза огледалских прозора.

„Белдокс 2014“ завршава се 14. маја церемонијом доделе награда и пројекцијом овогодишњег оскаровца у категорији документарног филма Двадесет стопа од звезда Моргана Невила.

После Београда најбољи филмови биће приказани у оквиру турнеје „Белдокс ехо“ у двадесетак градова и села у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи