Читај ми!

Недеља финског филма: „Гола лука“ за почетак!

Mанифестацију „Недеља финског филма“ отвориће вечерас у Дворани културног центра амбасадор Финске у Београду Пека Орпана.

Публику ће поздравити шефица Међународног одељења Финског филмског фонда Јана Пускала, као и редитељ Аку Лоухимиес чијим филмом Гола лука (Vuosaari) започиње овогодишња ревија.

До 29. априла биће приказано девет филмова нове продукције, у селекцији Небојше Поповића. Улазнице коштају 250 динара.

„Ако упоредимо остварења која ћемо гледати на овогодишњој 'Недељи финског филма', видећемо да све приче и сви ликови теже да буду своји, да онакви какви јесу буду прихваћени као равноправни чланови заједнице, као људи, као личности. Таква је и Марит, новонастала жена из 'Отвори ми се', сви ликови из филмова Акија Лоухимијеса 'Вуосари - гола лука' и 'Црна кугла', тринаестогодишњи Карл који шегртује на светионику у филму Улрике Бенгтс 'Помоћник' и на посебан начин 14-годишњи Симо који покушава да открије сопствени идентитет у филму 'Бетонска ноћ', апсолутном победнику на овогодишњој додели националних филмских награда 'Јуси'“, наводи се у саопштењу.

„С друге стране, за многе филмске јунаке бити свој значи живети по своме, независно од других, од традиције, друштвеног поретка, предрасуда и очекивања. Живети као човек. То покушавају јунаци филмова 'На север', 'На прагу зрелости', 'Изнад тамне воде' и 'Било једном на северу'. Наравно да то није ни мало лако и све њихове тежње производе снажне драме које редитељи претварају у различите филмске жанрове.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи