Читај ми!

Политички фактори небитни на Фесту

Занима нас да ли филмови садрже заједнички европски елемент и немамо одређене критеријуме оцењивања, поручују чланови жирија такмичарског програма Феста „Европа ван Европе“. Не занимају ме политички фактори и да ли филм долази из земље која је чланица ЕУ или не, каже генерални секретар Фипресци Клаус Едер.

Чланови жирија такмичарског програма Феста „Европа ван Европе" изјавили су да немају одређене критеријуме оцењивања, али да их занима да ли филмови у тој селекцији садрже заједнички европски елемент.

Филмски критичар, генерални секретар Фипресци и члан жирија, Клаус Едер, рекао је да га не занимају политички фактори и да ли филм долази из земље која је чланица Европске уније или не.

„Занима ме шта је Европа и шта је европски филм, и да ли постоји заједнички елемент за све европске земље да би могли да говоримо о 'европском' филму као што се говори о азијској или латиноамеричкој кинематографији“, рекао је Едер.

Председник жирија, редитељ Горан Марковић рекао је да је прихватио да учествује у оцењивању филмова јер нека остварења другачије не би погледао, али и због њихове различитости.

„Европу не посматрам као географски појам, него као европски начин мишљења“, рекао је Марковић и додао да чланови жирија још нису разговарали о филмовима који учествују у такмичарском програму.

Ове године у такмичарском програму „Европа ван Европе“ на Фесту ће бити приказано шест филмова из земаља ван подручја Европске уније - Азербејџана, Грузије, Норвешке, Израела и Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи