Читај ми!

Тријумф азијске кинематографије у Берлину

На 64. Берлиналу, првом од три највећа светска фестивала, тријумф азијске кинематографије. Награда Златни медвед за најбољи филм додељена је кинеском остварењу „Црни угаљ, танак лед“.

Присуство неочекивано богате кинеске снаге у конкуренцији за награде 64. Берлинала и по квалитету и по броју наслова, резултирало је признањима.

С обзиром на то да је жири предводио познати амерички продуцент Џејмс Шејмус, победа кинеског трилера који је редитељ Јинан Диао радио у маниру познатог америчког филма Седам Дејвида Финчера и није изненађење.

„Тешко је поверовати да се остварио сан који сам дуго сањао и који се дуго није обистинио. Хвала мом дивном тиму“, захвалио се сарадницима овогодишњи „златни“ редитељ.

Сан се остварио и протагонисти победничког остварења Црни угаљ, танак лед Лиао Фану који је проглашем најбољим глумцем, док је Јапанка Хару Куроки из филма Мала кућа понела титутлу најбоље глумица Берлинала.

Уз Азијске, награђивани су и амерички аутори.

Остварење Гранд хотел Будимпешта добио је гран-при жирија, а награда за режију припала је познатом независном ствараоцу Ричарду Линклејтеру за филм Дечаштво.

„Прихватам ову награду у име 400 људи који су више од 10 година са мном стварали овај филм. Ово јесте награда за режију, али је и за најбољи ансамбл“, оценио је Линклејтер.

Немци су од Берлинског фестивала успели да направе највећи европски филмски маркет где се представљају и продају најновија остварења из светске продукције.

По броју приказаних филмова и разноликости кинематографија из којих долазе и са 500.000 посетилаца, 64. Берлински фестивал био је филмска планета без граница. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи