Читај ми!

Паскаљевић председник жирија у Индији

Жиријем који ће на фестивалу у Гои доделити награде у укупној вредности од 200.000 долара у разним категоријама, председаваће прослављени српски редитељ Горан Паскаљевић.

Српски редитељ Горан Паскаљевић председава жиријем 44. Међународног филмског фестивала у индијском граду Гоа.

Фестивал, који је почео јуче трајаће до 30. новембра, а жири којим председава Паскаљевић доделиће награде у укупној вредности од 200.000 долара у разним категоријама, за најбољи филм, редитеља, глумца и глумицу, наводи се у саопштењу продуцентске куће „Интермедија нетворк“.

У такмичарском програму фестивала биће приказано 15 филмских остварења из 12 земаља, док ће на пропратним програмима публика имати прилике да види укупно 160 филмова.

Фестивал је отворила америчка филмска звезда и познати борац за људска права, Сузан Сарандон, уз присуство министра културе и информација Индије Маниса Теварија који је у свом поздравном говору рекао да је „фестивал у Гои најстарији и најпрестижнији филмски догађај, заснован на концепту да је цео свет данас једна огромна породица“.

Чешки редитељ Јиржи Менцл је овогодишњи добитник награде за животно дело, а његовим филмом Тhe Don Juans је отворен Фестивал.

Паскаљевићу ће, под покровитељством Министарства културе Индије бити приређене ретропективе (осам филмова) у још четири индијска града, на фестивалима у Тривандруму, Мадрасу, Бангалору, као и на фестивалу ауторског филма у граду Пуне.

Он ће овом приликом бити почасни гост фестивала и одржаће више предавања о европском филму са акцентом на филмским остварењима са Балкана.

Селектор фестивала, филмски критичар и теоретичар, Сриниваса Сантанам, који је предложио Паскаљевићеву ретроспективу широм Индије, сматра да је „српски филмски аутор једна од најзначајнијих фигура европског независног филма, чија су дела ангажована и дубоко хумана“.

Паскаљевић је јуче за телевизијски дневник националне индијске телевизије изјавио да је за њега „изузетно узбудљиво што ће имати прилику да се сретне са публиком и критичарима који нису имали довољно прилика да се упознају са филмовима који долазе из Србије“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи