Читај ми!

Спремите се за „Синема сити“

Нови Сад 26. августа шести пут постаје град-биоскоп. „Синема сити“ отвара мађарски филм „Последњи чин: Даме и господо“, а до 1. септембра биће приказано више од 130 остварења, сврстаних у 11 селекција.

Међународни филмски фестивал „Синема сити“ почиње сутра пројекцијом мађарског филма Последњи чин: Даме и господо (Final Cut-Hölgyeim & Uraim) редитеља Ђерђа Палфија у биоскопу Арена синеплекс.

На церемонији отварања биће додељене две награде Ибис за допринос светској кинематографији. Овогодишњи добитници су српски режисер Желимир Жилник и израелски редитељ Еран Риклис, који је и гост фестивала.

Шести „Синема сити“ трајаће до 1. септембра, до када ће на десет локација у Новом Саду бити приказано више од 130 остварења, сврстаних у 11 селекција.

Последњи чин: Даме и господо приказан је на фестивалу у Кану где је успео да уједини мишљења критике и публике да је реч о несвакидашњем остварењу.

Филм се састоји од кадрова из 450 светских класика и представља својеврстан одговор редитеља и критику на рачун мађарских власти због одсуства финансијске и друге подршке уметницима и филмским ствараоцима.

Редитељу Палфију биле су потребне три године рада на материјалу да створи филм у којем хиљаде европских и холивудских звезда „глуме“ заједно.

Овогодишњу смотру обележиће и два биоскопа на отвореном, традиционално најпопуларније локације фестивала.

На новој локацији, у парку поред Скупштине Војводине, организатори нуде најбоље филмове фестивала, из различитих програмских целина, међу којима и велики број музичких остварења из селекције Planet Rock, уз свакодневни ди-џеј предах, а на затварању ће наступити Влада Дивљан са „Љетно кино биг бендом“.

Међу 13 филмова које публика може да погледа на овој локацији три су из селекције Национална класа љубавна комедија С/Кидање Косте Ђорђевића, драма Одумирање Милоша Пушића, награђивани Кругови Срдана Голубовића.

На програму је и шпански филм Снежана редитеља Пабла Бергера који је освојио више од 30 награда, романтична комедија Соња и бик хрватског редитеља Влатка Воркапића, комедија Супер стар, документарац Doin' It in the Park: Pick-Up Basketball, NYC о уличном баскету у Њујорку, Reincarnated о успонима и падовима музичара Снуп Дога.

Први пут у Србији три-де остварења моћи ће да се виде на отвореном у Арени 3D Open Air.

Програм чини комбинација филмова инспирисаних класицима стрипа и неким од култних остварења филмске продукције реализованих у тродимензионалној технологији. Међу њима су Турбо, Ајрон Мен, Човек од челика, Вулверин.

Селекција Еxit Point доноси преглед најбољих ауторских наслова међународне продукције, у избору Дубравке Лакић, филмске критичарке и новинарке листа Политика.

Нова селекција на фестивалу је Fresh Danube Films, подржана од стране Европске културне фондације из Холандије, у оквиру које ће бити приказани филмови аутора дунавског региона из Аустрије, Мађарске, Хрватске, Србије.

И ове године, селекција Educons Presents Up to 10.000 Bucks представља дела снимљена за мање од 10.000 долара.

Селекција Film It Loud представља избор Тонија Шарића, директора фестивала музичко-документарног филма ДОРФ из Винковаца (Хрватска).

Стваралаштву Ерана Риклиса, добитника Ибиса, посвећена је програмска селекција Respect to... (Поштовање за...).

На програму су и најзапаженија остварења београдског фестивала дугометражног документарног филма „Белдокс“, селекција краткометражних награђиваних филмова, као и едукативна платформа Cinema Youth.

Цена улазница је 150 динара, осим за пројекције три-де филмова које коштају 350 динара. Пројекције на локацији Аmstel Open Air су бесплатне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи