Читај ми!

Холанђанин снима филм о НАТО бомбардовању

Редитељ и сценариста Маринус Гротхоф започео је снимање филма о НАТО бомбардовању Србије 1999. године, које ће трајати у Београду до 24. септембра. Централни догађај у остварењу „Небо изнад нас“ је бомбардовање Радио-телевизије Србије, која и учествује као партнер у реализацији овог пројекта. Играју Нада Шаргин, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, Христина Поповић, Тихомир Станић и други.

Снимање дебитанског филма холандског редитеља Маринуса Гротхофа Небо изнад нас, који прати животе троје обичних људи различитих генерација током НАТО бомбардовања 1999. године, почиње у Београду и трајаће до 24. септембра.

Како су саопштили продуценти, филм ће се снимати на више локација у самом центру Београда (пролаза и малих улица), у Дому културе Студенски град, Технолошко-Металуршком факултету, Радио Телевизији Србије на Кошутњаку, улици Тадеуша Кошћушког, парку у Земуну.

Главне улоге у филму Небо изнад нас играју Нада Шаргин (Ана), Борис Исаковић (Слоба), Никола Ракочевић (Бојан), Христина Поповић, Тихомир Станић, Милош Тимотијевић, Бода Нинковић, Младен Совиљ.

Сценарио је такође написао Гротхоф, сценограф је Јелена Сопић, костимограф Драгица Лаушевић, док је директор фотографије Рубен Импенс.

„Београд ме је привукао својом суровошћу и динамичношћу људи па сам желео да радим овде, а током снимања чуо сам много прича о НАТО бомбардовању 1999. године. Погодила ме је чињеница да се то десило недавно и то људима који су исти као ја, који живе на исти начин као ја. Запитао сам се шта бих ја радио у тој ситуацији, да ли би наставио да снимам филмове, како би се понашао, остао нормалан“, рекао је Гротхоф у ранијем интервјуу Танјугу.

Филм Небо изнад нас говори о томе како се обични људи, у овом случају троје Београђана чије се судбине преплићу, сналазе када су ухваћени у замку насилне и апсурдне ситуације каква је рат, односно бомбардовање Београда и Србије.

Остварење се не бави политичким контекстом бомбардовања већ је у првом плану живот главних јунака и њихови међуљудски односи у тој специфичној ситуацији, а централно место у остварењу заузима бомбардовање зграде Радио-телевизије Србије, наводи се у саопштењу копродуцента филма из Србије „Арт енд попкорн“.

Ана је енергична глумица Позоришта „Душко Радовић“, која је фокусирана на одржавање статуса „кво“ ситуације у свом животу. Она је верна свом дечку, својој дугогодишњој пријатељици и позоришту које воли. То је чврсто сазидана стварност која јој омогућава да се избори са оним што долази са неба. Међутим, када њен дечко Марко оде из Београда, а њена пријатељица изда принципе по којима су обе живеле, на њеном „оклопу“ се појављују прве пукотине.

Слоба, техничар у РТС-у, изградио је свој живот од пажљиво постављених планова, обавеза и стратегија.

Цене га и поштују због способности да животу гледа право у очи и да настави даље.

То је атрактивна способност која је уједно и његов ослонац. Ништа Слобу не може да избаци из колосека, чак ни вести да ће зграду РТС-а у којој ради можда бомбардовати.

Након што је послао жену и сина у Црну Гору, посао техничара у РТС-у је од виталног значаја да би их издржавао.

Што се Бојана тиче (такође запосленог у РТС-у), он је нашао уточиште у ноћном животу Београда са својим пилулама, својом музиком и оданошћу хедонистичкој слободи која нема никакве везе са национализмом који је многе инфицирао. Он живи дивље, анархистички и неодговорно. И управо то какав је заиста спасиће његов живот.

Три живота. Три начина суочавања са страхом. Једно Небо изнад нас.

Филм се реализује у продукцији "LEV Pictures" из Холандије, српски копродуцент је "Art and Popcorn" из Београда, који је и извршни продуцент. Копродуцент из Белгије је Беноит Роланд.

Радио-телевизија Србије учествује као партнер у реализацији, а премијера се очекује 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи