Читај ми!

Бајић: Сраман положај кинематографије

Филм „Лед“ неће учествовати на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, а разлог томе је, како истиче сценариста остварења Радош Бајић, протест због катастрофалног и понижавајућег третмана државе и урушавања и срамног положаја кинематографије у Србији.

Режисер, сценариста и глумац Радош Бајић рекао је, поводом изјава организатора Фестивала филмског сценарија у Вршњачкој Бањи, да је одлука да филм Лед не учествује на том фестивалу лично његова.

Разлог томе, како је истакао Бајић, је протест због катастрофалног и понижавајућег третмана државе Србије према седмој уметности, урушавања и срамног положаја одумируће кинематографије у земљи.

„Одлука да Лед не учествује на Фестивалу филмског сценарија је лично моја. Као сценариста имам легитимно право да одлучим да ли ћу се негде такмичити или не“, наводи славни уметник.

Према његовим речима, Врњачка Бања је његов завичај и нико не би био срећнији од њега када би овај фестивал имао делић некадашњег сјаја, значаја и смисла.

„Уместо да станемо у одбрану професије, да филмски ствараоци, продуценти, аутори и филмски радници снажно дигну свој глас и укажу на алармантно стање, омаловажавајући однос државе и рапидно пропадање наше кинематографије вештачким одржавањем такозваних фестивала и фестивалчића“, истиче Бајић.

Даље наводи да тиме покушава да се створи привид да је све у реду и да све функционише, а тако се даје легитимитет надолазећој пропасти домаћег филмског стваралаштва и продукције.

„Такво стање својим деловањем снажно подржавају дежурни стручњаци без професије у кинематографији, редовни селектори, уредници програма, извршни директори, есејисти и остали муљатори, који, никада бесплатно и увек за лепе хонораре, бесплатне пансионе и мало изнуђене важности, уређују пресуђују, жирирају, фаворизују, дисквалификују и деле награде својим спонзорима, донаторима, продуцентима и редитељима“, каже Бајић.

Тако се наставља, према његовим речима, политика по оној старој „ја теби ово, ти мени оно“.

„Да није смешно било би трагично. У то сам имао прилику да се уверим на овогодишњем фестивали у Сопоту. Њима је увек лепо. Само њима оваква ситуација у српском филму одговара. После скоро 40 година активног учествовања у српског (и југословенској) кинематографији, са скромним резултатима које имам, одлучио сам да у томе не учествујем“, наводи познати уметник.

Бајић каже да ће уместо тога наставити да се снажно бори за достојанство и статус филмске професије.

„Поготову за младе и оне који долазе. Мислећи управо на то, користим прилику да овим нехотичним поводом најавим да ће наша продуцентска кућа 'Контраст студиос' следеће године продуцирати два филма чији ће редитељи бити дебитанти. Колегама желим успех и добар провод у Врњачкој Бањи“, закључује Бајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи