Читај ми!

Дени Гловер, највећа звезда фестивала у Сарајеву

Пројекцијом босанско-херцеговачког филма „Епизода у животу берача жељеза“ Даниса Тановића, 16. августа почиње Сарајево филм фестивал. Фестивал ће посетити бројни гости, међу којима су холивудска звезда Дени Гловер, затим Дејвид Гордон Грин, Ари Фолман, Кристи Пуију, српски редитељ Срдан Голубовић и многи други.

Манифестација Сарајево филм фестивал (СФФ) биће одржана од 16. до 24. августа, а на програму је 214 филмова и 15 светских, седам међународних и 18 регионалних премијера.

Сарајево филм фестивал биће отворен босанско-херцеговачким филмом Даниса Тановића Епизода у животу берача жељеза, а смотру ће затворити индијски филм Кутија за ужину у режији Ритеша Батре.

Ове године на фестивалу ће гостовати холивудска звезда Дени Гловер, који је на позоришним даскама и екранима присутан више од 25 година, а прославиле су га улоге у блокбастерима попут Смртоносног оружја где је глумио са Мелом Гибсоном.

Долазак у Сарајево су најавили Срдан Голубовић, Дејвид Гордон Грин, Ари Фолман, Кристи Пуију и други.

Директор фестивала Миро Пуриватра рекао је да фестивал прати тешка економска година и да је до сада око 30 одсто буџета долазило из институција свих нивоа власти, док је остатак обезбеђен од спонзора, партнера, фондација и продаје улазница.

„Буџет фестивала износио је 1,2 милиона евра, а ове године биће смањен за 20 одсто“, рекао је Пуриватра.

Овогодишњи слоган фестивала „Волим филм“, треба да инспирише припаднике свих генерација да се врате у биоскопске дворане, навели су организатори.

Сарајево филм фестивал основан је 1995. године, пред крај рата у Босни и Херцеговини.

Циљ оснивања фестивала био је да се помогне обнови цивилног живота и одржи космополитски дух града.

Данас фестивал нуди регионалну платформу која у центар пажње ставља таленте и пројекте из југоисточне Европе, те подстиче и охрабрује стварање мреже контаката између регионалних филмских професионалаца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи