Читај ми!

Горан Марковић председник жирија „Гросмана“

Жирију деветог „Гросман фестивала фантастичног филма и вина“ председаваће српски режисер Горан Марковић. Током смотре биће приказан велики број хорор и фантастичних остварења, а један од специјалитета биће Зомби парада.

Српски сценариста и редитељ Горан Марковић председаваће жирију за главну награду „Худи Мачек“ на овогодишњем, деветом „Гросман фестивалу фантастичног филма и вина“ који ће трајати од 15. до 20. јула у Љутомеру, у Словенији.

Марковић је прошле године на овој манифестацији добио признање за животно дело.

Током шест дана фестивал ће угостити филмске ствараоце из целог света, приказати широк избор актуелне продукције хорор и фантастичних филмова, као и старије жанровске класике и пружити публици могућност да се сретне са ауторима приказаних остварења.

Фестивал као и сваке године има богат пратећи програм: уметничке изложбе, концерте, радионице филма и специјалних ефеката, дегустације врхунских вина, презентације књига, Зомби параду, избор за „Краљицу вриска“ и друге занимљиве садржаје.

Свечано отварање најављено је за понедељак 15. јул, а част да буде први приказан на 9. „Гросману“ има Бизантинум Нила Џордана. До 21. јула биће приказано више од 30 дугометражних и 40 кратких дела - од најактуелнијих филмова хорора и фантастике, преко остварења младих аутора, до култних наслова.

Главни гости овогодишњег „Гросмана“ су легендарни италијански глумац Франко Неро и италијански режисер Енцо Г. Кастелари, којима ће бити уручене награде за животно дело и приказана ретроспектива њихових филмова.

У Љутомеру и ове године гостују мајстори специјалних ефеката из Србије - екипа Сендија Кумалаканте "Mad Squirell FX", који ће бити задужени за припрему Зомби параде. Они ће заинтересоване посетиоце трансформисати у „живе мртваце“, који ће прошетати улицама града завршног дана фестивала.

Од гостију из Србије биће ту и редитељ Милан Тодоровић, члан жирија у конкуренцији за најбољи кратки филм, потом редитељ Слободан Шијан, бендови „Пикник" и „Хорор пикник". Такође, неколико филмова српских аутора учествује у такмичарском и ревијалном делу програма.

„Гросман фестивал фантастичног филма и вина“ од оснивања 2005. године има изузетну сарадњу са Домом омладине Београда, у којем се редовно одржавају гостовања овог фестивала пред београдском публиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи