Читај ми!

Почела борба за Златни торањ

Напета психолошка драма „Отвори ми се“ и прича о механизмима маргинализације и насиља „Часови хармоније“ данас имају пројекције у оквиру главног такмичарског програма Палићког фестивала. Последње дело недавно преминулог Алексеја Балабанова „Хоћу и ја“ и словачко остварење „Хвала, добро“ у програму „Паралеле и судари“.

Главни такмичарски програм 20. Фестивала европског филма на Палићу, који је у суботу увече свечано отворен полако открива кандидате за Златни торањ, главну награду смотре.

На Летњој позорници вечерас ће бити приказани финско остварење Отвори ми се и копродукција Казахстана, Немачке и Француске Часови хармоније, док у сали „Јадран" у Суботици почиње други такмичарски програм Паралеле и судари.

Дело финског редитеља и сценаристе Симоа Халинена Отвори ми се (Kerron Sinulle Kaiken) је напета психолошка драма о сексуалним идентитетима.

У савременим везама ништа више не може да се узме здраво за готово. Не постоји рецепт за љубав. Морамо сами да стварамо сопствени морал. Морамо да постављамо границе а понекад, кад нам срце тако каже, и да их прелазимо, наводи се у каталогу фестивала.

Часове хармоније је по свом сценарију режирао и монтирао Емир Баигазин. У овој драми аутор оцртава сукоб између појединца и механизама маргинализације и насиља.

Главни лик је 13-годишњи Аслан, који живи са бабом у једном селу у Казахстану. Током лекарског прегледа бива понижаван пред друговима из разреда, а инцидент ослобађа његов латентни поремећај личности.

Опхрван сумњама у себе, Аслан тежи чистоти и савршенству, опседнут је потребом да контролише све око себе, а његова компулсивност га увлачи у сложене ситуације.

Програм Паралеле и судари, у селекцији Петра Митрића, посвећен је дугометражним играним филмовима из земаља некадашњег геополитичког истока Европе који се баве питањима транзиције друштва и система, међуетничким односима, питањима идентитета и потреба за миром и суживотом, толеранцијом у најширем смислу.

За почетак, у сали „Јадран“ после подне ће имати пројекцију последњи филм недавно преминулог руског редитеља и сценаристе Алексеја Балабанова Хоћу и ја.

Према синопсису, разбојница Сања, након нарочито опаке пуцњаве, налеће на музичара Олега. Пратећи полумитолошку причу пар се одлучује на ходочашће до „звоника среће“.

Следи словачко остварење Хвала, добро редитеља Матијаша Приклера, који је писао и сценарио заједно са Мареком Лешчаком.

Филм је састављен од три главне приче и епилога. Финансијска криза погађа животе главних јунака и открива грубу слику њихових „уврнутих“ веза.

Све је засновано на ситуацијама из стварног живота, уз документаристички приступ, како би се рефлектовали време и свет у којем живимо.

Фестивал европског филма траје до 19. јула, са стотинак филмова у 11 програмских целина на више локација на Палићу и у Суботици. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи