Читај ми!

Најбољи европски филмови 20. пут на Палићу

Јубиларни, 20. Палићки фестивал отворио славни руски синеаста Никита Михалков, а знак да је трка за Златни торањ почела пројекција анимирано-играног спектакла „Конгрес“. До 19. јула публика ће видети око 100 остварења, упркос скромнијем буџету фестивала.

На палићкој Летњој позорници почео јубиларни, 20. Фестивал европског филма, који је отвореним прогласио славни руски редитељ и глумац Никита Михалков.

Уз истакнутог домаћег филмског ствараоца Емира Кустурицу, Михалков је овогодишњи добитник награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији.

Славни руски редитељ рекао је да толико воли Србију да му није важно да ли је дошао да добије награду или не.

„Једноставно волим Србију“, рекао је Михалков поздрављен аплаузом многобројних присутних на конференцији за новинаре.

Признања им је на церемонији отварања уручио директор фестивала Радослав Зеленовић.

Филмски мени богатији је него претходних година упркос скромнијем буџету фестивала. Остварења такмичарског програма жанровски и тематски померају границе, што су доказали на престижним фестивалима у Кану и Берлину.

Издвајају се пољски У име, руски Дуг и срећан живот и холандски Боргман.

Главни програм отворио је анимирано-играни спектакл Конгрес чувеног израелског редитеља Арија Фолмана.

До 19. јула публика ће на Летњој позорници моћи да види 14 дугометражних остварења у селекцији Николаја Никитина.

Међународни жири, чији је председник ове године српски редитељ Срђан Драгојевић, доделиће Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију, као и Специјалну награду жирија.

Атрактивне су и Паралеле и судари, програм посвећен источноевропским кинематографијама који се приказује се у сали „Јадран“ у Суботици.

„Постоји тај проблем што се гасе те кинематографије. Ревидирају се начини финасирања филмова, тако да више они принципи где држава улаже новац за филмове све мање опстају. Тако да ова година је прва од таквих година где ви имате кинематографије које настају практично помоћу 'штапа и канапа'“, каже Петар Митрић, селектор програма Паралеле и судари.

У оквиру Фестивала биће приређен и низ других програма, са укупно стотинак филмова у циклусима Млади дух Европе, Нови турски филм, Нови мађарски филм, Еколошки документарци, Дечји програм.

Европска филмска академија одлучила је да током овог фестивала организује сусрете синеаста из Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи