Читај ми!

„Седам величаствених“ на Белефу

Филмови Томаса Риделшајмера, Мике Ронкаинена и Марка Исакса биће приказивани од 10. до 12. јула у оквиру фестивала „Седам величанствених“ који гостује на Белефу. По два остварења представиће сваког режисера, а биће приказивана у терминима од 21 и 23 часа.

Фестивал европског дугометражног филма „Седам величанствених“ гостоваће од 10. до 12. јула на Белефу, који се одржава у дворишту Пете београдске гимназије.

Све три вечери на програму су по две пројекције, од 21 и 23 часа, а улаз је слободан.

Одабрани су по један нови и један старији филм Томаса Риделшајмера (Немачка), Мике Ронкаинена (Финска) и Марка Исакса (Велика Британија) као представника водећих документаристичких средина у Европи.

У најави се за Риделшајмера наводи да је посвећен феномену уметности и ритмовима стварања, креативном пулсирању уметниковог дисања у споју са делом и простором у којем настаје.

У среду увече биће приказани његови филмови Земља дише из 2012. и Додирни звук из 2004. године.

Ронкаинен преиспитује ритмове ћутања и саопштавања кроз различите и изненађујуће форме, од артикулисаних до неартикулисаних.

У четвртак су на програму његови документарци Финска крв, шведско срце из 2012. и Screaming men из 2003. године.

Исакс је, кроз психо-социјалну визуру, усмерен на пулсирање људи у урбаним срединама Енглеске, на ритмове њиховог присуства и неприсуства, прихватања и одбацивања. 

За петак су најављена његова остварења Пут - прича о животу и смрти из прошле године и Све се бели у Баркингу, остварење из 2007. године.

Фестивал „Седам величанствених“ стекао је висок реноме у Србији, а и шире, промовишући ауторске документарце, који су већ освојили светске фестивале и постали значајан сегмент савремене културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи