Читај ми!

Филмови који увек расплачу људе

„Бамби“ и „Дамбо“ из студија Волта Дизнија, „И-Ти ванземаљац“ Стивена Спилберга и „Синема Парадизо“ Ђузепеа Торнатореа нашли су се на списку филмова који увек расплачу гледаоце. Ову необичну листу саставио је критичар лондонског „Телеграфа“ Роби Колин.

Филмови, као и музика, изазивају снажне емотивне реакције. Често се оне манифестују у облику суза, а критичар лондонског Телеграфа Роби Колин одлучио је да направи листу 10 остварења која увек расплачу људе.

Гробље свитаца (Grave of the Fireflies – 1988)

Анимирано остварење Исаа Такахате прати двоје сирочића која се боре за опстанак након савезничког бомбардовања њиховог града. Дубоко осећајан и хуман филм, додаје британски критичар.

И-Ти ванземаљац (E.T. extra terrestrial – 1982)

Култни филм Стивена Спилберга није ни толико дечји филм колико је филм о детињству. Остварење је препуно туге, наде и чуђења, а интерпланетарно пријатељство буди дете у свакоме.

Бамби (1942)

Дизнијева басна о преслатком ланету нуди много више од просте приче о одрастању. Потребно је срце од челика у човеку да не заплаче.

Умберто Д. (1952)

Старац и његов пас гледају како да преживе у послератном Риму. Филм приказује горку борбу за живот, али и људско достојанство у најбољем светлу.

Диван живот (It's a Wonderful Life – 1946)

Остварење Френка Капре који херојство проналази у простој људској пристојности савршен је празнични филм.

La Strada (1954)

Фелинијева прича о путујућем снагатору и његовом наивном помоћнику слама срце свакоме ко је погледа.

Дамбо (1941)

Још један Дизнијев антологијски филм. „Дамбо" је помало измењена прича о ружном пачету. Уместо да постане прелепи лабуд, Дамбо употребљава огромне уши у своју корист.

Синема Парадизо (1988)

Торнатореово остварење је прослава романтичности на великом платну.

Etre et Avoir (2002)

Овај документарац прати свакодневне ритмове сеоске основне школе у руралној Француској.

До неба (Up – 2009)

Суптилна прича која свакога подсећа да је сваки живот добро проживљена авантура.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи