Читај ми!

„Бони и Клајд“ најбољи крими филм

На листи 10 најбољих „кримића“ свих времена, према избору познатог филмског критичара Дејвида Гритена, прва четири места заузимају филмови „Бони и Клајд“, „Кум 2“, „Лице са ожиљком” и „Поверљиво из Eл-Еја“.

Лондонски Телеграф наставио је са објављивањем листа 10 најбољих филмова по избору критичара, а овога пута је Дејвид Гритен саставио своју листу десет најбољих „кримића" свих времена на којој су се нашли Бони и Клајд, Кум 2, Лице са ожиљком Хауарда Хокса и Поверљиво из Ел-Еја.

Листу предводи Бони и Клајд из 1967. године. Филм инспирисан француским „новим таласом" режирао је Артур Пен.

Казино Мартина Скорсезеа из 1995. године је према речима Гритена, потцењено остварење у којем Роберт де Ниро игра кладионичара који постаје менаџер казина у Лос Анђелесу и непромишљено се венчава бившом проститутком у тумачењу Шерон Стоун.

Кум 2 Френсиса Форда Кополе је према мишљењу многих, бољи од првог дела, а приказује успон имигрантске породице Корлеоне и застрашујућу трансформацију Мајкла (Ал Паћино) у мафијашког боса.

Добри момци Скорсезеа из 1990. године, такође су се нашли на листи као приказ мафијашке културе виђен очима младића кога игра Реј Лиота.

Зло готово никада није изгледало толико гламурозно, пише Телеграф.

Изванредни филм из 1997. године Поверљиво из Ел-Еја пружио је забаван, „фенси" увид у корпцију у полицији Ел-Еја.

Гај Пирс игра праведног полицајца који истражује грешке у редовима „плаваца".

Изванредан заплет рађен према роману Џејмса Илроја изискује пажњу од гледаоца, а за улогу проститутке Ким Бејсинџер је добила Оскара док је Расел Кроу „зацементирао" свој статус холивудске звезде.

Било једном у Америци из 1984. године је епска лабудова песма Серђа Леонеа, прича о двојици гангстера (Роберт де Ниро, Џејмс Вудс) од адолесценције до позног доба.

Рифифи из 1955. године је са детаљном 25-минутном сценом пљачке, снимљеном готово без тона, ушао на листу 10 најбољих.

Лице са ожиљком али оно из 1932. године је можда најбољи (сасвим сигурно најреалистичнији и најнасилнији) гангстерски филм из тридесетих година, са Полом Мунијем као сурогатом Ал Капонеа.

Последњи на листи је Бело усијање из 1949. године са Џејмсом Кегнијем, који је превазишао самог себе својом улогом неуротичног, садистичког мафијаша опседнутог својом мамом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи