Читај ми!

Шпанци одали признање Ханекеу

Једна од највећих шпанских награда за седму уметност, Принц од Астурије, ове године је отишла у руке аустријском режисеру Михаелу Ханекеу, чији је филм „Љубав“ освојио велики број награда, укључујући Оскара и Златну палму.

Аустријски режисер Михаел Ханеке овогодишњи је добитник једне од највећих почасти у Шпанији, награде Принц од Астурије за уметност.

Режисер чији је филм Љубав о пару који се суочава са болешћу и старошћу, освојио Оскара и Златну палму, „победио" је кубанског кореографа Карлоста Акосту Кесаду, српску уметницу Марину Абрамовић, естонског композитора Авра Парта и америчког сликара Бруса Наумана у трци за награду вредну 50.000 еврa.

Награда се додељује сваке године особи, групи или институцији чији рад на филму, плесу, музици или другој форми уметности „представља значајан допринос културном наслеђу човечанства".

Прошле године награду је добио шпански архитекта Рафаел Монео, а међу претходним добитницима су шпански режисер Педро Алмодовар, амерички кантаутор Боб Дилан, британски архитекта Норман Фостер.

Награде су назване по принцу Фелипеу и додељују се у граду Овиједо, главном граду региона северне Астурије на церемонији која се преноси уживо на шпанској телевизији у октобру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи