Читај ми!

Аустријски филм осваја свет

Амбасада Аустрије и Аустријски културни форум у Дворани културног центра Београда, приређују фестивал „Дани аустријског филма кроз огледало“. До 24. априла биће приказано 11 остварења. После Београда, са кинематографијом која осваја свет, упознаће се и публика у Нишу.

Фестивал „Дани аустријског филма кроз огледало" у организацији Аустријског културног форума и Амбасаде Аустрије, почео је 19. априла.

Наредних пет дана у Дворани културног центра Београда биће приказано 11 остварења, након чега ће филмови бити емитовани у Нишу.

На први поглед можда непозната аустријска филмска прича, крије многа позната имена попут Фрица Ланга, Билија Вајлдера, Роми Шнајдер, Арнолда Шварценегера.

Први аустријски добитник Оскара је филм Фалсификатори, а на овогодишњој додели аустријски редитељ Михаел Ханеке, награђен је престижном наградом за филм Љубав, а глумац Кристоф Валц за најбољу споредну улогу.

После три године од првог фестивала аустријског филма код нас, опет смо у прилици да упознамо добре и разноврсне филмове који нису познати.

„Дуго траје српско-аустријска сарадња у области културе и за нас је то један од главних стубова спољне политике. Овде имамо плодно тло, веће него у другим земљама за представљање наше савремене уметности. Много је Срба и Аустријанаца, који се знају и у овим филмовима, много је тема у којима ће се и једни и други препозанти", рекао је директор Аустријског културног форума Николаус Келер.

Одабрани филмови доказују да је Аустрија озбиљна кинематогафска земља и продукциони и естетски и у играном и документарном филму.

„Ово су филмови који су емитовани у аустријским и европским биоскопима и који су добијали награде на великим европским фестивалима. Они говоре о животу, и у њима можемо да препознамо главне јунаке и да одлично комуницирамо", рекао је селектор фестивала Небојша Поповић.

Токове новог аустријског филма најбоље ће предочити црна комедија о времену Другог светског рата Мој најбољи непријатељ, биографски филм о музичкој поп звезди Фалко, љубавна прича из старачког дома Осамдесете, али и филмови о имигрантима Шварцкопф и Твоја лепота не значи ништа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи