Читај ми!

„Принцеза Оливера“ стигла у Београд

Прича о судбини заборављене српске принцезе Оливере Лазаревић добија филмску верзију. После Смедерева, у Београду је настављено снимање првог документарно-играног филма о најмлађој ћерки кнеза Лазара и књегиње Милице „Пут ружама посут“. Ауторски тим предвођен редитељем Марком Новаковићем, окупио је Фонд „Принцеза Оливера“.

Монографија „Принцеза Оливера, заборављена српска књегиња", основа је за документарац са играним реконструкцијама Пут ружама посут.

Прати животни пут принцезе, која је после косовске битке и погубљења њеног оца кнеза Лазара, предата Турцима као залог за мир и послата у харем султана Бајазита Првог.

Уметнички пројекат који ће уз игране делове, који се снимају на аутентичним локацијама, чинити и архивска грађа, уметнички предмети, одломци из документарних и играних филмова, требало би да расветли део српске средњевековне историје.

После Смедерева, у Београду је настављено снимање, а тим предвођен редитељем Марком Новаковићем, окупио је Фонд „Принцеза Оливера".

„Прича се прича из визуре наратора, али не само из те визуре, него покушавамо да убацимо један поетски елемент и да покушамо да сагледамо како би принцеза Оливера причала данас да је ту међу нама. Заправо како би она испричала ту причу", објаснио је редитељ Марко Новаковић.

Принцезу Оливеру у старијим и млађим данима играју Весна Станојевић и Александра Манасијевић, књегињу Милицу Тања Бошковић, а Бајазита Првог Иван Јевтовић.

„Запитала сам се која је то сила учинила да српски народ заборави сва та чуда, која су се тада десила и начин како је спасено српство", рекла је Тања Бошковић.

„Мислим да ће за нашу децу то бити изузетно важно и интересантно да виде. Да им се отвори практично интересовање за историјски садржај на прави начин", рекао је Иван Јевтовић.

Ауторски тим и Фонд „Принцеза Оливера", добили су благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја за снимање приче из средњевековне Србије, а премијера се очекује на лето.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи