Читај ми!

„Линколн“ пред српским посланицима

Неколико дана уочи српске премијере америчког остварења „Линколн“, посланици Народне скупштине Републике Србије имали су прилику да погледају филм на специјалној пројекцији.

Играни филм Линколн Стивена Спилберга приказан је вечерас у мултиплексу „Колосеј" на специјалној пројекцији за посланике Народне скупштине Републике Србије, а званице је поздравио амбасадор САД Мајкл Кирби.

Амбасадор је захвалио америчком продуценту „Твенти сенчери фокс" и српском дистрибутеру „Мегаком филм" што су омогућили да се и у Београду види ова историјска драма о највећем америчком председнику Абрахаму Линколну и његовој борби за укидање ропства.

„Овај леп и значајан филм говори о суштинским вредностима", истакао је Кирби, подсетивши на Линколново гесло: „Као што не бих био роб, тако не бих био ни господар".

Та кратка, а снажна мисао, нагласио је Кирби, битна је за Американце, који увек кажу да су темељи њихове земље садржани у ставу да су сви људи створени једнаки.

„За време кратког боравка у Србији упознао сам многе области у којима наше две владе и народи сарађују. Једна од њих је борба против трговине људима. Посвећеност Србије тој борби је јака и за то се заједно залажемо", навео је амерички амбасадор.

Као знак заједничке борбе да се свет учини бољим местом, амбасада САД поделила је гостима значке са америчком и српском заставом и новчиће са Линколновим ликом.

Званицама се, у име домаћина, обратио главни и одговорни уредник магазина Време Драгољуб Жарковић који је рекао да је борба председника Линколна против ропства била импресивна, али да је његова главна борба била за очување целине америчких држава.

„То је битка коју смо ми изгубили. Наша држава је опет подељена на један начин у којем су Американци учествовали, а који Линколн не би прихватио. Знате да нисам националиста, али Линколнова борба против конфедералних трупа била је борба за очување целине оног што се данас зове најмоћнијом силом света – Сједињене Америчке Државе", истакао је Жарковић додајући да је филм Линколн политички занимљив.

Директор „Мегакома" Игор Станковић поздравио је госте и напоменуо да су овакве пројекције за посланике већ организоване у Италији, Шпанији и Немачкој.

Филм Линколн, у којем главну улогу игра Данијел Деј-Луис, номинован је за Оскара у 12 категорија, а српска публика видеће га премијерно на Фесту 24. фебруара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару