Читај ми!

Медсен сутра отвара Фест

Један од протагониста филма „Поред пута“ браће Лисинац, глумац Мајкл Медсен, отвориће 41. Фест чији богат програм карактеришу највећа светска редитељска и глумачка имена и најактуелнији наслови, награђивани на међународним фестивалима и озбиљни кандидати у трци за Оскара.

Славни амерички глумац Мајкл Медсен отвориће сутра увече у Центру „Сава" 41. међународни филмски фестивал Фест, на којем ће до 3. марта бити приказано 75 филмова из целог света.

Медсен је снимио низ филмова, од култних остварења до биоскопских хитова. Најпознатији је по улогама немилосрдног, жестоког момка у жанровски сличним филмовима као што су Улични пси, Дони Браско, Врста, Kill Bill 2.

На Фест стиже са улогом у филму Поред пута (Along the Roadside) редитеља Зорана и продуцента Владимира Лисинца, браће из Крушевца којa каријеру граде у Америци.

Они ће се такође поклонити публици Феста, као и Лазар Ристовски који у њиховом филму игра Србина који је кренуо преко океана да оствари „амерички сан".

Овогодишњи Фест обележиће богат програм који карактеришу највећа светска редитељска и глумачка имена и најактуелнији наслови, награђивани на међународним фестивалима и озбиљни кандидати у трци за Оскара.

Главни програм ће, као што је већ традиција, почети пројекцијом филма који је освојио Златну палму у Кану. Овога пута то је Љубав Михаела Ханекеа, а тај филм је истовремено и кандидат за Оскара у више категорија, између осталих за најбољи филм и режију.

Различите програмске целине приказиваће се у Центру „Сава", Дому омладине, Дворани културног центра, биоскопу Фонтана и Музеју кинотеке у Косовској улици.

Уметнички директор Феста Борислав Анђелић истиче да је програм јак, захваљујући томе што је прошла година у светској кинематографији била квалитетна, али и помоћи домаћих дистрибутера и Дирекције Феста да се на време обезбеди оно што су селектор Иван Карл и он желели.

Главни програм нуди фестивалске победнике, оскаровце, велике ауторе, циклус „Холивуд" пресек америчког репертоарског филма, а ту су и „Панорама светског филма" (далеке кинематографије), „Европа у Европи" (продукције и копродукције унутар ЕУ), „У фокусу: Јужна Америка", „Изабрани документарци".

Једини такмичарски програм „Европа ван Европе" (селекција европских кинематографија изван ЕУ) обухвата девет филмова из Турске, Русије, Казахстана, Украјине, Србије, Хрватске, Норвешке, Израела и Јерменије.

Фест ће приказати и више српских филмова.

Фалсификатор Горана Марковића затвориће фестивал, а то ће бити и његова светска премијера. Претходно ће наша публика видети Кругове Срдана Голубовића, документарац Албертов пут Предрага Бамбића...

Селектор Карл истиче филмове Јадници Тома Хопера, Мастер Пола Томаса Андерсона, Риму с љубављу Вудија Алена, Обећана земља Гас ван Санта, Страст Брајана де Палме, Анђеоски део Кена Лоуча...

Биће приказани и У кући Франсоа Озона, На путу Валтера Салаша, Скривена лепота Марка Белокија, Хичкок Саше Гервазија, Тhe Best Offer Ђузепеа Торнатореа, Ја и ти Бернарда Бертолучија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару