Читај ми!

Златни медвед за „Дечју позу“

Румунски филм „Дечја поза“, Калина Петера Нецера, проглашен је за најбољe остварење 63. издања Берлинала. Најбољи редитељ Американац Дејвид Гордон Грин. Сребрни медведи глумцима Назифу Мујићу и Паулини Гарсији. За филм Даниса Тановића Велика награда жирија.

Седмочлани жири 63. Међународног филмског фестивала у Берлину, са хонгконшким редитељем Вонг Кар-ваијем на челу, доделио је румунском остварењу Дечја поза Златног медведа, награду за најбоље остварење смотре.

Признање за најбољег редитеља додељено је Американцу Дејвиду Гордону Грину за комедију Prince Avalanche, иначе, једину комедију међу 19 такмичарских филмова.

Сребрног медведа за сценарио, према оцени жирија, заслужио је филм Closed Curtain у заједничкој режији иранског режисера Џафара Панахија и Камбузије Партова. Панахи је 2011. године осуђен на кућни притвор у Ирану и забрањено му је снимање филмова, због наводне пропаганде против иранског режима.

За најбољег глумца проглашен је Назиф Мујић за улогу у филму босанско-херцеговачког редитеља Даниса Тановића Епизода у животу сакупљача гвожђа, о сиромашној ромској породици.

Тановићево остварење освојило је и Велику награду жирија.  

Сребрни медвед за најбољу женску ролу отишао је у руке Паулине Гарсије за улогу у остварењу Глорија, чилеанског редитеља Себастијана Лелиа.

У категорији Краткометражни филм Златног медведа освојио је La fugue, режисера Жан-Бернара Марлина.

Остварење Срдана Голубовића Кругови екуменски жири је одабрао за најбољи филм у програму Форум. Признање се додељује делима која славе духовне вредности.  

Српски Rabbitland Ане Недљковић и Николе Мајдака Млађег је добио Кристалног медведа, награду дечјег жирија, за краткометражни филм у категорији Генерација 14 плус.

Како преноси агенција Франс прес, за главну награду Берлинала такмичило се 19 филмова који су, према оцени критике, „осредњег квалитета".

Филмски часопис Холивуд рипортер навео је уочи доделе награда да су се „редитељи бавили значајем зрелости" и да су у многим филмовима биле теме жене у годинама и начин на који старе.

Свечана додела награда одржана је вечерас, а фестивал се званично завршава сутра. Берлинале је 7. фебруара отворио Кар-ваијев филм The Grandmaster о животу мајстора борилачких вештина Ип Мана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару