Читај ми!

Документарци у Београду још вечерас

За крај деветог издања смотре европских дугометражних документарних филмова „7 величанствених“ организатори су оставили швајцарске „Зимске номаде“ и чешко остварење „Приватни свемир“.

Пројекцијом чешког остварења Приватни свемир, редитељке Хелене Трестикове, вечерас се у Великој дворани Центра „Сава" завршава девети фестивал европских дугометражних документарних филмова „7 величанствених".

Звезда европског документаризма Трестикова добитница је награде Феликс за један од својих претходних филмова. Њено најновије остварење је необична прича о освајању свемира и задивљујући документаристички подвиг који обухвата живот једног младог човека од рођења до његове 37. године.

Дивна и топла хроника обичне чешке породице, испричана као да је реч о јунацима чувених филмова Јиржија Менцла и Милоша Формана, прожета је студијом времена и друштва кроз призму ироничних лајтмотива, као што су телевизори и телевизија од шездесетих година 20. века до данас.

У поподневним термину на програму је швајцарски документарац Зимски номади у режији Мануела фон Штирлера.

Магија једног од најстаријих људских начина путовања, овога пута кроз снежно беле зимске пејзаже, и велика авантура харизматичног пара који води стадо оваца, овековечене су у споју врхунске режије, камере, монтаже и звука, истичу организатори фестивала из београдског Центра за визуелне комуникације „Квадрат".

Од 30. јануара приказано је седам дугометражних документараца нове европске продукције, а селектор је, као и ранијих година, био дански филмски посленик Туе Стин Милер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи