Читај ми!

„Линколн“ фаворит за Оскара!

Са 12 номинација, остварење Стивена Спилберга „Линколн“ овогодишњи је рекордер по броју прилика за освајање престижног признања Америчке филмске академије. У стопу га прати „Пијев живот“ Анга Лија са једном номинацијом мање. И ауторима и протагонистима „Јадника“ и филма "Happiness Therapy", 24. фебруара у Лос Анђелесу, позлаћене статуете биће веома близу.

Филм Линколн Стивена Спилберга добио је највише номинација за награду Оскар, 12, испред Пијевог живота Анга Лија који има прилику да однесе 11 признања, саопштила је америчка Академија филмске уметности и науке.

Линколн се недавно издвојио и као фаворит за БАФТА награде (Британске филмске академије) са 10 номинација.

У конкуренцији за Оскара за најбољи филм, осим ова два остварења, су и Јадници (осам номинација), Happiness Therapy (осам), Арго (седам) и Zero Dark Thirty редитељке оскаровке Кетрин Бигелоу (пет), Ђангова освета Квентина Тарантина, као и Љубав Михаела Ханекеа, који је кандидат и за најбољи страни филм (пет номинација).

За најбољу мушку улогу номиновани су Данијел Деј-Луис (Линколн), Бредли Купер (Silver Linings Playbook), Хју Џекмен (Јадници), Хоакин Финикс (Master) и Дензел Вошингтон (Flight).

Осамдесетпетогодишња Францускиња Емануела Рива номинована је за најбољу женску улогу у филму Љубав. Прилику да 24. фебруара у Лос Анђелесу освоје позлаћену статуету имају Џесика Честејн (Zero Dark Thirty), Џенифер Лоренс (Happiness Therapy), Наоми Вотс (The Impossible) и деветогодишњакиња Квензане Волис (Beast of the Southern Wild).

Номинације за најбољи страни филм су добили Љубав, No, War Witch, A Royal Affair и Кон-Тики.

За режију су номиновани Ханеке (Љубав), Бен Зеитлин (Beast of the Southern Wild), Анг Ли (Пијев живот), Стивен Спилберг (Линколн) и Дејвид О. Расел (Silver Linings Playbook).

Овогодишњу свечану доделу Оскара церемонију водиће аутор популарне цртане серије Family Guy Сет Мекфарлен, који је данас уз помоћ колегинице Еме Стоун, звезде хит филма Гангстерски одред саопштио номинације.

Номинације за престижна признања Америчке филмске академије објављене су пет дана раније како би се умањио утицај конкурентског Златног глобуса.

Чак 30 номинованих наслова у некој од категорија домаћа публика може да погледа на предстојећем Фесту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи