Читај ми!

„Цезар мора умрети“ и у нашим биоскопима

Филм славне браће Тавијани о представи у затвору која мења животе и погледе на свет осуђеника који је припремају, после фестивалског низа наставиће живот и у српским биоскопима.

Редитељи Паоло и Виторио Тавијани, култни аутори италијанске кинематографије, провели су шест месеци на пробама представе „Јулије Цезар" у једном римском затвору, и том приликом снимили документарну драму Цезар мора умрети, која ће се на редовном биоскопском репертоару наћи 27. децембра.

Филм је премијерно приказан на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину, где је награђен Златним медведом за најбољи филм. Српска публика је прилику да га види имала на 18. Фестивалу ауторског филма, одржаном од 28. новембра до 5. децембра.

Радња се збива у римском затвору, где група затвореника припрема представу. Након што се представа заврши, глумци одлазе са сцене и враћају се у своје ћелије. Један од њих каже: „Откад сам открио уметност, ова ћелија је постала прави затвор".

Цезар, Брут и остали остају иза затворених врата. Сви они поносни су и на чудан начин дирнути, као да је представа открила дубине њихове личне прошлости.

Филм показује како универзалну поруку Шекспировог дела разумеју и људи у екстремним животним условима.

Признати италијански редитељи, браћа Тавијани, одувек су радили заједно тако што је свако од њих режирао различите сцене. Супруга Паола, Лина Нерли Тавијани, радила је костиме за већину њихових филмова.

На Канском фестивалу 1977. године браћа Тавијани освојила су Златну палму и ФИПРЕСЦИ награду за филм Падре падроне, а 1982. године Гран при жирија за филм Ноћ звезда падалица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи