Читај ми!

Они су променили свет филма

Д.А. Пенебејкер, Џорџ Стивенс и Хал Нидам поносни су власници почасних Оскара иако нису познати широј јавности. Престижна признања уручена су у Лос Анђелесу филмским ствараоцима који су током богатих каријера утицали на развој филмске индустрије.

За изузетну каријеру у филмској индустрији, тројици филмских стваралаца у Лос Анђелесу, светској престоници покретних слика, уручени су почасни Оскари као награда за хуманитарни рад у тој индустрији.

Добитници ових почасних Оскара можда нису тако познати широј јавности, али њихов допринос филмској индустрији утицао је на љубитеље филма широм света, наводи агенција АП.

Документариста Д.А. Пенебејкер, помогао је да филм постане водећа индустрија.

Џорџ Стивенс основао је Амерички филмски институт и успоставио „Кенеди центар" за награде.

Каскадер и редитељ Хал Нидам, развио је нове начине за извођење опасних филмских акција.

Директор компаније „Дримворкс Анимејшн" - Џефри Каценберг сакупио је стотине милиона долара за добротворне сврхе.

Осамдесетогодишњаци Пенебејкер, Стивенс и Нидам добили су почасне Оскаре за своје изузетне каријере, а Каценберг је добио награду за хуманитарни рад на церемонији за уручење Гувернерове награде, коју додељује Академија за филмску уметност и науку.

Међу бројним звездама које су присуствовале церемонији били су Кирк Даглас, Том Хенкс, Квинси Џоунс, Ворен Бити, Квентин Тарантино, Џорџ Лукас, Стивен Спилберг, Ејми Адамс и Ричард Гир.

Сваког добитника најавиле су по две познате личности, уз кратак филм о њиховом раду.

Пенебејкера су представили редитељ Мајкл Мур и сенатор Ал Франкен.

Мур је рекао да се „снимање филмова променило", када је Пенебејкер одбацио статив и почео да носи камеру на рамену.

Реализатор документарних филмова 87-годишњи Пенебејкер се током двадесетоминутног говора захвалио, рекло би се сваком колеги у својој 60-огодишњој каријери, наводи АП.

То је инспирисало и водитеља програма Вила Смита, да се касније нашали и каже: „Пре него што почнем, Д.А. Пенебејкер има још двоје људи којима жели да се захвали".

Сидни Поатје и Анет Бенинг представили су Стивенса који се захвалио свом покојном оцу што га је охрабрио да се посвети филму и што му је „отворио врата креативног живота".

При представљању каскадера и редитеља Нидама, Квентин Тарантино је рекао да је „проширио границе онога што може бити учињено у акцији" и рекао да је од њега „украо" многе ствари.

Осамдесетједногодишњи Нидам рекао је да је најсрећнији човек на свету јер је од сина најамног радника са осам година школе дошао до тога да ради са Билијем Вајлдером, Џејмсом Стјуартом и Џоном Вејном, а сада и да добије Оскара.

Каценберга, који је као председник Фонда за филм и телевизију сакупио више од 230 милиона долара, представили су Том Хенкс и Вил Смит, уз шалу око његових упорних позива за донације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи