Читај ми!

Агенти ЦИА (про)причали за филм о Осами

Интервјуи са оперативцима ЦИА који су учествовали у потери и ликвидацији Осаме бин Ладена послужили су као основа за филм "Zero Dark Thirty" редитељки Кетрин Бигелоу и сценаристи Марку Боалу.

Творци холивудског филма о убиству Осаме бин Ладена демантовали су писања медија да су тражили поверљив материјал за свој филм, али су рекли да су интервјуисали ЦИА оперативце који су учествовали у десетогодишњој потрази за вођом Ал Каиде.

„Све је засновано на извештајима из прве руке који су били веома живи, витални, непосредни и прецизни што је за мене, као редитеља, било узбудљиво", рекла је Кетрин Бигелоу, редитељка филма Zero Dark Thirty.

Бигелоу и сценариста Марк Боал рекли су, у интервјуу телевизији Еј-Би-Си, да су првобитно планирали да раде филм о неуспелим покушајима проналажења Бин Ладена у планинама Тора Бора у Авганистану током америчке инвазије 2001.

Њихови планови су се променили пошто је амерички председник Барак Обама саопштио у мају 2011. да су припадници морнаричких фока убили Бин Ладена у Пакистану.

„Почео сам да зовем људе и питам их шта знају, потом сам кренуо да куцам на врата и приступио сам целој причи са свих страна, колико је то било могуће", рекао је Боал.

„Заиста сам урадио свој домаћи задатак, али никада нисам тражио поверљиви материјал. Колико ја знам никада и нисам добио неки", додао је Боал.

Амерички адмирал који је надгледао тајну операцију у мају демантовао је тврдње да је Обамина администрација дозволила Бигелоу и Боалу приступ званичницима док су истраживали за филм.

Филм је прича о потрази за Бин Ладеном виђена очима ЦИА оперативке коју игра Џесика Честејн.

„После неколико месеци истраживања чуо сам за ову жену која је имала велику улогу у тиму и која је отишла у Џалалабад и са Фокама кренула у операцију", рекао је Боал.

Zero Dark Thirty у америчке биоскопе стиже 19. децембра, а номинације за Оскаре очекују се 10. јануара. Церемонија доделе награда Америчке академије за филм заказана је за 24. фебруар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи